El president de l'FMC, el president de l'ACM i la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, han signat l’acord marc 2016-2019, previ a la signatura del contracte programa, que fixa línies estratègiques com la priorització de l’atenció als infants i adolescents en situació de vulnerabilitat i les seves famílies o l’enfortiment dels Equips bàsics d’atenció social






21/12/2015

La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, i el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, han signat aquest migdia l’Acord marc 2016-2019 per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament i les entitats municipalistes en matèria de serveis socials, altres programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat.

Aquest document estableix els criteris generals respecte els serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com ara famílies amb infants a càrrec, gent gran, infants i adolescents, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb problemes de drogodependències, afectades pel VIH/Sida, persones immigrades o polítiques d’igualtat, entre altres.

En les properes setmanes se signarà el contracte programa que especificarà la dotació pressupostària per a l’any 2016. En aquest sentit, el 15 de desembre passat, el Govern va aprovar més de 826M€ per a l’atorgament de subvencions per al finançament dels contractes programa amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i altres ens supramunicipals pels propers 4 anys.

El contracte programa parteix d’uns principis que han regit en tot moment el marc de coordinació, col·laboració i cooperació: principis com la responsabilitat pública, l’autonomia local, la subsidiarietat, l’atenció integral des de la proximitat i l’eficiència i eficàcia en la gestió dels serveis. Amb l’acord signat avui es ratifiquen tots aquests principis i d’una manera molt especial els relatius a la proximitat, l’autonomia local i la responsabilitat conjunta de l’administració de la Generalitat i la local en la prestació de serveis centrats en les persones.

Segons estableix l’Acord marc subscrit avui per la vicepresidenta i els presidents de l’FMC i l’ACM, en el contracte programa pels propers anys serà determinant el desenvolupament de la xarxa de serveis dirigits a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat. L’atenció a aquest col·lectiu és una prioritat del Govern i un assumpte de país que compta amb el màxim consens social i polític, tal i com es va subscriure en el Pacte per la Infància a Catalunya.

El document subscrit pel Govern, l’FMC i l’ACM posa en valor la tasca duta a terme pels Equips bàsics d’atenció social els darrers anys. En aquest sentit, es posa de manifest que l’increment en la demanda de serveis socials i polítiques de benestar ha obligat a créixer en serveis i recursos en un moment en què les administracions públiques viuen una situació financera difícil. Aquesta realitat ha fet necessari marcar prioritats i orientar-les a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat. Un esforç compartit entre administracions, però molt especialment pel personal dels Equips bàsics d’atenció social, que han hagut d’atendre un major volum de persones i oferir-los una intervenció més integral.