Una sessió especial, inclosa dins del Seminari de Dret Local, es va celebrar el dijous 14 d'abril avui amb l'objectiu de determinar el seu impacte concret i pràctic en el règim jurídic de la contractació pública aplicable als ens locals de Catalunya






14/04/2016

Aquest mes d’abril de 2016 acaba el termini de dos anys per transposar a l’ordenament intern les directives 2014/24/EU, sobre contractació en els sectors de l’aigua, de l’energia, dels transports i els serveis postals, 2014/25/EU, sobre contractes d’obres públiques, subministraments i serveis i 2014/23/EU, sobre els contractes de concessió. Malgrat la demora en la seva transposició, bona part del contingut d’aquestes directives és d’aplicació directa.

Aquesta sessió especial, organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya, ha estat inaugurada pel president de l'FMC Xavier Amor; el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell; i la presidenta del CSITAL de Catalunya, Maria Petra Sáiz Antón.

El president de l’FMC, en la seva intervenció, ha preferit centrar el punt d’atenció en dos reptes que tot el sector públic europeu té per justificar aquesta nova reforma: En primer lloc, la millora en la competitivitat i la conseqüent creació d’ocupació. Rendibilitzar el pes del sector públic -local, regional, dels estats, d’Europa- és vital per generar ocupació i minvar els efectes devastadors de la pobresa. I, en segon lloc, generar confiança en termes d’integritat institucional, per assegurar als ciutadans que l’activitat contractual és una activitat neta i oberta a mans d’una bona administració.

En finalitzar, ha agraït la participació de tots els assistents: "És molt engrescador veure aquest auditori ple. La vostra professionalitat és vital per als canvis que els ciutadans demanen. Nosaltres intentarem estar a l’alçada del que vosaltres espereu de la nostra entitat en el que és avui -després de la feina de molts anys- un senyal d’identitat i de fortalesa de l’FMC: la formació rigorosa i l’assistència técnica als governs locals de Catalunya”.

En el decurs de l'acte, s'ha comptat també amb les intervencions de Manuel Cienfuegos Mateo, professor de Dret Comunitari de la Universitat Pompeu Fabra, que ha parlat sobre l'aplicació directa de les directives comunitàries; Jesús Colás Tenas, Oficial major de la Diputació de Saragossa, i vocal del Tribunal Administratiu de Contractes Públics i de la Junta Consultiva de Contractació Pública d’Aragó, i Neus Colet Arean, cap de la Secretaria tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya, que han parlat sobre els principals preceptes de les noves directives de contractació que són d’aplicació directa als ens locals de Catalunya.

A continuació, s'ha tractat el règim aplicable a la modificació dels contractes públics després de l’aplicació de les noves directives de contractació, a càrrec de Norma Munné Forgas, advocada de Pareja&Associats, i Carles Pareja Lozano, advocat i professor titular de Dret Administratiu, Universitat Pompeu Fabra. Per finalitzar, José Luis Martínez-Alonso Camps, director de Serveis de Secretaria, Adjunt a la Secretaria General de la Diputació de Barcelona i professor associat de la Universitat de Barcelona ha parlat sobre la concessió de serveis locals després de l’aplicació de les directives de contractació i les seves conseqüències respecte de la gestió contractual dels serveis públics locals.