Cada 9 de maig se celebra el Dia d'Europa, una data que simbolitza l'èxit de la Unió Europea com a espai comú de convivència: aquell mateix dia de 1950 Robert Schuman, aleshores ministre francès d'Afers Exteriors, va posar les bases de la Unió Europea sota dos principis bàsics: pau i solidaritat






09/05/2016

Per aquest motiu, les entitats municipalistes FMC i ACM us fem arribar la Declaració del Dia d'Europa, redactada pel Consell Català del Moviment Europeu (CCME), per tal que la vostra institució, organització o entitat s'hi adhereixi. A la pàgina web del CCME us podeu adherir a la Declaració.

Declaració del Dia d'Europa 2016

La Unió Europea (UE) travessa actualment els moments més difícils de la seva història. Ha afrontat altres crisis anteriorment, que sempre ha acabat superant i de les quals se n’ha sortit fins i tot més forta. Però el que no s’havia vist mai és que arribessin tantes crisis al mateix temps, i cadascuna amb un poder destructiu tan gran, com està passant ara.

La crisi dels refugiats és particularment dolorosa. Centenars de milers de persones tracten d’entrar als països europeus, sovint en circumstàncies molt tràgiques, fugint de conflictes tan devastadors com el de Síria, provocat per diversos actors. L’arribada massiva de refugiats posa en evidència la desunió europea, fa perillar un dels pilars de la unitat europea – la lliure circulació de persones – i fa paleses grans mancances com la inexistència d’un control mancomunat de fronteres o d’una actuació coordinada per tractar d’ajudar a superar els problemes en els països d’origen dels refugiats, així com el controvertit acord entre la UE i Turquia sobre la tornada dels refugiats.

Després de la caiguda del mur de Berlín – d’això ja fa més d’un quart de segle – i encara que sembli impossible, alguns estats europeus tornen a aixecar murs perquè no hi entrin persones que fugen de terribles calamitats i cerquen sobreviure en terres europees. Ens trobem davant d’una situació insuportable que ens mostren cada dia els mitjans de comunicació i que va en contra dels valors europeus més elementals. Les solucions són difícils, però existeixen, i és possible de posar-les en pràctica. Es tracta de fer nous passos endavant cap a la integració europea amb noves cessions de sobirania per part dels estats que permetin una resposta generosa i coordinada.

La crisi de l’euro, que encara no està superada, ha posat de manifest que la moneda única va néixer amb una sèrie de defectes congènits que s’han intentat corregir sobre la marxa els darrers anys. Les polítiques d’austeritat aplicades per lluitar contra aquesta crisi no han resultat eficients: han provocat un gran patiment social, han augmentat les desigualtats i han causat danys molt importants a l’estat del benestar europeu. La gestió de la crisi ha creat problemes en el funcionament de les institucions europees, ha generat fortes tensions entre els estats del nord i del sud, entre deutors i creditors, entre el centre i la perifèria.

El nivell de desafecció dels ciutadans europeus respecte a la UE ha augmentat considerablement, fenomen que es troba en l’origen de moviments populistes que es caracteritzen pel seu antieuropeïsme.

Com en el cas dels refugiats, també es pot dir que existeixen solucions a la crisi de l’euro i que són possibles. Una vegada més, es tractaria de mancomunar actuacions entre els estats, les autoritats regionals i locals i de fer efectives cessions addicionals de sobirania en matèria pressupostària, fiscal, monetària, econòmica i política.

Caldria afegir, a més, l'amenaça del terrorisme i la possible sortida del Regne Unit de la UE després del referèndum del proper mes de juny, que deixa una ombra d’incertesa sobre el futur de la integració europea. Per complicar encara més les coses, aquests problemes s'agreugen pels riscos geopolítics mundials.

Davant d’aquesta situació tan delicada, alguns analistes no dubten a dictaminar que la UE camina cap a la seva descomposició. Això és precisament el que els europeus hem d’evitar per sobre de tot; no podem engegar a rodar setanta anys d’integració europea.

Des del Consell Català del Moviment Europeu (CCME), fem una crida perquè la UE treballi per retornar als valors fundacionals, en aquesta hora de grans dificultats. El fracàs de la UE significaria el retorn a proteccionismes i a vells enfrontaments. El relat fundacional de la UE ha estat precisament el de garantir la pau, la reconciliació i la prosperitat, i fins avui s’ha aconseguit. Es tracta d’un gran èxit del qual ens podem sentir orgullosos i que hem de preservar. Però, hem de treballar per enfortir i aprofundir per tenir una Europa cohesionada i socialment més justa.

Avui, Dia d’Europa, des del CCME alcem la veu per demanar que es duguin a la pràctica les solucions necessàries per superar les crisis actuals al més aviat possible. Ja hem vist que totes passen per l’atorgament de més cessions de sobirania de part dels estats cap a la UE, i això vol dir, senzillament, més Europa.

Des del CCME, ens comprometem a treballar plegats per superar totes les crisis actuals que posen en perill la mateixa existència de la UE i per aconseguir una Europa cada dia més forta, més solidària i més unida.

Barcelona, 9 de maig de 2016