Xavier Amor, president de l'FMC, va participar el dimecres 8 de juny a Mollet del Vallès, en la 12a. edició de la Jornada Catalana de la Mobilitat, en una taula rodona sobre 'Reptes actuals per al finançament del transport públic de Catalunya'






09/06/2016

El tema principal de la jornada d’enguany va ser el de "Reptes actuals del Transport Públic a Catalunya. El finançament i el Transport a la Demanda (TaD)”. Per tractar sobre aquest tema es van convidar experts nacionals i internacionals de reconeguda vàlua en el sector, amb l'objectiu d'oferir a un públic format per tècnics, regidors i operadors de mobilitat les millors experiències del camp de la mobilitat, amb bones pràctiques que els puguin ajudar a confeccionar uns serveis més eficients i sostenibles.

En el primer bloc de la jornada, experts de diferents països europeus van exposar la seva experiència en serveis de transport a la demanda (Portugal, França, Espanya, Finlàndia i algunes experiències de Catalunya). Durant el matí també es van dur a terme sessions paral·leles en què es van abordar diferents experiències directes del món local a Catalunya. Posteriorment, experts d’Alemanya, França i el Regne Unit també van explicar com afronten en el seu país el finançament del transport públic.

Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya, en la seva intervenció en la taula rodona sobre 'Reptes actuals per al finançament del transport públic de Catalunya', en la que també hi van intervenir, entre d'altres, els tres experts internacionals esmentats anteriorment, va destacar diverses qüestions de la Llei de finançament del transport públic de Catalunya. En aquest sentit va recordar que "el transport públic és el quart pilar de l'Estat del Benestar, juntament amb l'habitatge, la sanitat i l'educació; és un servei d’interès general de caràcter universal, com a mitjà absolutament necessari per fer possible la veritable igualtat d’oportunitats i la igualtat en l’exercici dels drets de tots els ciutadans i assolir els objectius de cohesió social i territorial que Catalunya s’ha fixat en l’Estatut d’autonomia"; i va afegir que "la mobilitat de les persones és un dret social que cal garantir i preservar a partir d’un finançament suficient i solidari. És un dret dels ciutadans a l’accessibilitat en unes condicions de mobilitat adequades i segures i amb el mínim impacte ambiental possible".

En un altre sentit, el president de l'FMC també va explicar que l’adequació a les polítiques comunitàries sobre aquesta matèria comporta tres eixos importants: "Hem de prioritzar els mitjans de transport de menor cost social i ambiental; el foment i la incentivació del transport públic i col·lectiu; hem de promoure una implicació efectiva de la societat en la presa de decisions que afectin la mobilitat de les persones; i, finalment, que els governs hem de garantir una distribució adequada dels costos d’implantació i de gestió del transport".

En el marc d’aquesta jornada també es va fer el lliurament del premi del concurs de dibuix "Apunta’t a la T-12!”, en què nens i nenes que estan cursant fins a 6è de primària (entre 4 i 14 anys) han de crear un cartell que servirà per promocionar el títol de transport T-12.