En un acte celebrat el 26 d'octubre i encapçalat pel govern de la Generalitat, en el que hi han participat alcaldes i agents econòmics, polítics, socials i institucionals de Catalunya, s'ha denunciat l'estat deficient del servei derivat de la manca d'inversió d'Adif i s'ha demanat el traspàs total






26/10/2016

Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, acompanyat d'una nombrosa representació dels governs locals catalans, ha intervingut en aquest acte, manifestant que "la mobilitat de les persones és un dret social que cal garantir i preservar a partir d’un finançament suficient i solidari". En aquest sentit, ha recordat que el passat 25 de juliol una representació dels governs locals de Catalunya i el conseller Rull vàrem testimoniar un acord que ara tenim l’oportunitat de reivindicar. Aquest acord es va construir sobre la base de dos objectius vertebrals: l'exigència de millora física i funcional de les infraestructures de rodalies i regionals; i el compliment dels compromisos derivats dels acords de traspassos de l’any 2010".

En la seva intervenció, el president de l'FMC ha afegit que "els alcaldes i alcaldesses som aquí perquè el transport públic és un servei d’interès general de caràcter universal, absolutament necessari per fer possible una veritable igualtat d’oportunitats i la igualtat en l’exercici dels drets de tots els ciutadans i assolir els objectius de cohesió social i territorial que Catalunya es va fixar en el seu Estatut de 2006".

Al mateix temps, ha reivindicat també una distribució adequada dels costos d’implantació i de gestió del transport. Ho fem aquí i ara i ho hem fet a Montcada i Reixac per reivindicar el soterrament de la via del tren que tantes vides s’ha cobrat fins ara.

Xavier Amor ha continuat destacant que, des de la Federació de Municipis de Catalunya, i tenint en compte que la mobilitat en transport públic adequat i eficient és una condició bàsica per poder accedir a un lloc de treball digne, a l’habitatge, a l’educació, a la formació continuada, a la cultura, al lleure i, en general, a tota l’activitat econòmica i social del país, estem aquí per un compromís de millora dels serveis públics i per demanar la correcció de les polítiques públiques en transport, en sanitat o en educació, si aquestes limiten de forma injustificada els drets dels ciutadans. En aquest sentit, ha recordat com ahir mateix fins i tot el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha hagut de rectificar davant d'una reivindicació nostra i de molts municipis de l’Estat per ficar a la cistella de repartiment de la PIE el cèntim sanitari que algú va oblidar en les liquidacions de 2014.

El president de l'FMC ha conclòs la seva intervenció dient que: "Volem un canvi a millor, perceptible de manera immediata, en el servei de Rodalies i farem costat amb l'acció institucional més àmplia i cohesionada possible per reivindicar-lo i aconseguir-lo".

En l'acte, que ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també hi han intervingut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el vicepresident de l'ACM i alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi han estat presents el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, diputats de la Comissió de Territori del Parlament i sindicats; així com presidents de les cambres de comerç catalanes i els de les diputacions de Barcelona, Mercè Conesa; Tarragona, Josep Poblet; Lleida, Joan Reñé, i Girona, Pere Vila, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. La societat civil ha estat representada a través de plataformes i entitats com l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el col·lectiu 'Perquè no ens fotin el tren', la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat, i la Plataforma d'Usuaris Portbou-Barcelona, entre d'altres.