Xavier Amor, ahir al Congrés internacional de Defensors Locals: 'La institució del síndic local és vital, més encara en el context actual. Necessitem gent compromesa' 'La figura del síndic local genera feina a l'administració, però també importants beneficis per a la ciutadania'






25/11/2016

El congrés, organitzat pel Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD), s'està celebrant del 23 al 25 de novembre a Girona, reunint ombudsman de tot el món, pretén consolidar el compromís dels municipis en la defensa i promoció dels Drets Humans, tal i com estableix la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Es desenvoluparà sota el lema ‘Pensem globalment, defensem localment’ i vol ser el marc en el qual s’aprovi l’anomenada Declaració de Girona, una reivindicació del paper dels ombudsman en la protecció dels Drets Humans. El simposi també s’ha fixat com a objectius promocionar les defensories locals i potenciar el treball en xarxa entre aquestes institucions.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, va intervenir en la taula rodona sobre Desenvolupament dels drets humans i de la CESDH a les ciutats, que va tenir lloc dimecres 23 de novembre, juntament amb Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Marta Felip, alcaldessa de Figueres i representant de l'ACM; i Álvaro Gil Robles, ex-defensor del pueblo, ex-comissari DDHH del Consell d’Europa i director de la Fundación Valsaín. El moderador de la taula va ser Joan Manuel del Pozo, síndic i professor de Filosofia de la Universitat de Girona. Aquesta taula rodona va tenir l'objectiu d'aconseguir compromisos dels responsables polítics per avançar en l’aplicació de la CESDH i consolidar i promoure la institució de l’ombudsman a les normatives legals.

En la seva intervenció, el president de l'FMC va mencionar la pionera declaració de Saint Denis i la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, aprovada l’any 2000 i rubricada per més de 400 ciutats europees, que va ensenyar el camí d’un compromís per acrisolar al voltant d’un genèric dret a la ciutat una sèrie de principis d’una nova governança, d’un nou Govern local.

Xavier Amor va continuar explicant com avui, la Carta-Agenda Mundial de Drets Humans a la ciutat, adoptada l’any 2011 pel Consell Mundial de CGLU, reforça el compromís i assegura el camí: "Els esdeveniments que vivim a les costes europees a causa de la necessària i obligada acollida dels refugiats són la revelació concreta d’una demanda que la nostra democràcia local ha de satisfer. No hi ha espais reservats a la llibertat ni a la dignitat de l’ésser humà. Mentre que aquest espai no sigui global, universal, la nostra democràcia serà dèbil, conjuntural, incompleta".

Va continuar explicant com els valors i principis sobre els què s’assenta l’agenda aprovada pel CGLU –dignitat de l’ésser humà, llibertat, igualtat, especialment entre homes i dones, no discriminació, inclusió social i justícia; democràcia i participació ciutadana com a forma de govern de les ciutats; universalitat, indivisibilitat i interdependència dels drets humans; sostenibilitat social i ambiental; cooperació i solidaritat entre tots els habitants d’una ciutat, així com entre totes les ciutats del món; en fi, responsabilitat compartida i diferenciada de les ciutats i dels seus habitants, segons capacitats i recursos- són ara alguna cosa més. Són drets i obligacions situats a l’Agenda dels Governs Locals. Una agenda que requereix accions ordenades i planificades per avançar en els serveis bàsics de proximitat, en els drets dels nens i les nenes, en la participació, en l’accés a l’habitatge i a l’aigua potable, etc.

En acabar, va exposar que la Federació de Municipis de Catalunya, que forma part de la FEMP i està integrada en el CGLU des de la seva fundació a París, ha vingut promovent les estructures organitzatives adequades al millor compliment d’aquell compromís pioner de la CESDHC de Saint Denis. Entre elles, la nostra aposta per la figura dels Síndics defensors locals de la ciutadania destaca no només perquè resulta d’allò que estableix la Carta Europea d’Autonomia Local (CEAL) sinó perquè la seva utilitat i servei a la ciutadania beu de la mateixa font de tots els Ombudsman nascuts amb el constitucionalisme democràtic.

"Sens dubte, l’esforç de les entitats municipalistes de Catalunya contribuirà a què la figura de l’Ombudsman local adquireixi en un futur molt pròxim el nivell d’institucionalització que venim promovent i que la seva alta comesa reclama".