Durant ahir i avui s’han reunit a la Sala Polivalent d’El Born CCM, a Barcelona, diversos experts tant a nivell nacional com internacional per debatre i reflexionar sobre la democràcia directa, compartint experiències d’arreu del món i plantejant els avantatges i els riscos, partint del convenciment que la millora del sistema democràtic té, en aquest àmbit, un ampli camp d’acció en el que avançar






28/06/2017

La trobada ha comptat amb tot un seguit de debats i presentacions durant els dos dies. En la jornada d’avui, els principals temes de debat han estat la tecnologia i democràcia directa; i. la democràcia directa com a eina d’incidència política per la ciutadania en moviment. La darrera taula de la jornada ha tingut com a objectiu d’explicar el marc jurídic i polític: democràcia directa i autonomia local.

El secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya, Juan Ignacio Soto Valle, ha participat a la darrera taula sobre el marc jurídic i polític: democràcia directa i autonomia local, parlant sobre el Protocol addicional a la Carta Europea d’Autonomia Local sobre el dret a participar en els assumptes de l’autoritat local. Ha estat acompanyat en aquesta taula que ha tractat de l’autonomia local per Olivier Terrien, de Consulting Territorial Europe, Mercè Barceló, del Col·lectiu Praga, i per Meritxell Budó, alcaldessa de la Garriga i presidenta del FCCD.

En la seva intervenció, ha afirmat que "des de l’LRSAL la participació ciutadana és una competència local”, i des de la Federació de Municipis de Catalunya "reivindiquem l’adhesió d’Espanya al Protocol addicional de la CEAL, impulsant l’acord de la Comissió constitucional aprovat el passat 8 de març de 2017”.

També ha destacat que cal institucionalitzar la participació ciutadana i reforçar la democràcia local representativa: "Les parts hauran de prendre totes les mesures necessàries per fer efectiu el dret a participar en els assumptes de l’autoritat local”. Per aquest motiu, cal habilitar les autoritats locals perquè permetin promogui i facilitin l’exercici del dret a participar. Ha recordat, però, que tot això cal fer-ho amb garanties: amb procediments generals per garantir la participació ciutadana, per accedir a documents oficials que estiguin en poder de les autoritats locals, amb mesures per satisfer necessitats de persones amb obstacles particulars per exercir el dret a la participació, o mitjançant la resolució de queixes.

La jornada es va iniciar ahir dimarts 27 de juny amb la taula ‘Democràcia directa al món. Marc conceptual i experiències’, presentada i moderada pel tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de Barcelona, Jaume Asens; i amb una introducció general a la democràcia directa a càrrec del professor de la Pontificia Universidad Católica de Chile i referent en temes de referèndums i mecanismes de democràcia directa, David Altman. Els grups municipals van tenir l’oportunitat de manifestar i compartir amb les persones assistents els seus punts de vista amb un debat en el que es va tractar ‘La democràcia directa a Barcelona: la perspectiva dels grups municipals’. A més, també va tenir lloc un debat sobre ‘Iniciatives i consultes ciutadanes’, es va reflexionar sobre si són possibles altres formes híbrides i es va acabar parlant sobre els riscos i les virtuts de la democràcia directa.

Aquestes jornades coincideixen amb el període d’informació pública de les normes reguladores de la participació, que es va aprovar inicialment el passat mes d’abril. Aquest document recull, com ja ho feien anteriors reglaments, mitjans de democràcia directa. Però en aquesta nova proposta es desenvolupen amb més detall per facilitar el seu ús la seva pràctica. D’aquesta manera es busca que la ciutadania pugui tenir més capacitat d’incidència en l’agenda política, en tot allò que sigui de competència municipal.

Aquesta iniciativa és la primera activitat que organitza Barcelona des que ostenta la presidència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa (OIDP). La ciutat acollirà la Conferència de l’OIDP a la tardor del 2018 i aquesta se centrarà en la iniciativa ciutadana, la inclusió social i la democràcia directa.