La governança, participació i innovació social; el bon govern i el model de l'Administració deliberativa; i la transparència i l'ètica, han estat els tres eixos de debat que la Federació de Municipis de Catalunya ha programat en un curs que va començar el 22 d'octubre, va continuar el 29 d'octubre i ha acabat aquest matí






05/11/2018

El punt de partida que explica la necessitat d’un canvi de model de les organitzacions i institucions públiques es troba precisament en els canvis en la societat. Una societat cada vegada més complexa, més diversa i més dinàmica. Trets de les societats actuals que poden agrupar-se sota el concepte de canvi i incertesa però que cada un d’ells per separat comporta unes implicacions específiques i rellevants en la gestió pública.

Per apropar-se i interpretar aquesta "nova societat”, per debatre amb la ciutadania les polítiques i estratègies i per implementar les actuacions i els programes calen noves formes en les estructures administratives on els valors dominants seran la col·laboració, transparència i la confiança a través d’un diàleg constant. El model de l’Administració deliberativa pretén incorporar aquests valors en la seva estratègia i actuació amb la xarxa com a rerefons per tal d’incorporar les diferents visions i interessos que conflueixen en l’espai públic. Paral•lelament, aquesta participació necessitarà el foment de la transparència com a revers de la mateixa moneda per fer creïble el model i per apropar sense filtres l’Administració a la ciutadania.

El model d’Administració deliberativa té una traducció política basada en el Bon Govern. Un bon govern que parteix de la lògica de la governança (governance), on necessàriament l’Administració pública, tot i ser-ne el principal actor, haurà de desenvolupar l’acció en un nou context i partint de lògiques d’interrelació que superaran la lògica de l’eficiència i l’eficàcia com a únics principis rectors. Això ho farà a partir de tres paràmetres: transparència, col·laboració i participació.

Per trobar-li un sentit d'allò públic caldrà treballar sobre el paper dels valors en l’administració local. Codi ètics, codis de conducta i sistemes d’integritat doten de sentit de lo públic en aquesta nova manera de fer.

El curs ha estat impartit per Michael Donaldson, llicenciat en Dret per la UBarcelona i màster en gestió pública per l’UAB-ESADEUPF. i coordinador de Modernització i Estratègia Administrativa de l’Ajuntament de Gavà.

A la primera sessió del 22 d'octubre es va debatre la governança, la participació i la innovació social (administració i societat: binomi indissoluble; model de governança; de la societat industrial a la societat del coneixement:actors externs: innovació social i moviments socials; els casos d’innovació social i el paper de l’administració; i els fonaments de la participació: el qui, el què i el com).

A la segona sessió, es van analitzar el bon govern i el model de l'Administració deliberativa (fonaments de la participació: Instruments, fases i criteris; experiència d’urbanisme i participació; els pilars de l’Administració deliberativa: col·laboració i confiança: els passos per la seva consolidació i condicions; la transversalitat: conceptes i mecanismes; i una experiència d’Administració deliberativa).

I, finalment, la tercera sessió d'avui ha estat el torn de la transparència i ètic (contingut i límits de la transparència; Llei de transparència i bon govern; normativa; impacte de la transparència en les institucions; com implementar la transparència; de la transparència al retiment de comptes; una experiència d’Administració electrònica i retiment de comptes; dades obertes: TIC al servei de la col·laboració; valors i ètica pública: codis de conducta i sistema d’integritat).