El congrés, organitzat pels ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell, la Diputació de Barcelona, l'AMB, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'ACM, la Taula del Tercer Sector Social, l'associació Ecoserveis i l'Aliança contra la Pobresa Energètica i que comença avui i té una durada de 2 dies, se centra en les causes que agreugen la pobresa energètica i la situació actual dels drets energètics en l’àmbit local i europeu i que té l'objectiu d'augmentar la capacitat de resposta i les estratègies de les administracions públiques i la societat civil per prevenir la pobresa energètica






08/11/2018

Barcelona acull el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica que se celebra els dies 8 i 9 de novembre al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants a Barcelona. Enguany, els diversos espais de debat i reflexió del congrés se centren en les causes que agreugen la problemàtica de la pobresa energètica i l'estat actual de la defensa dels drets energètics en l'àmbit local i europeu.

El Congrés és un front comú dels ajuntaments, les entitats municipalistes, socials, ambientals i de la societat civil, que vol donar resposta a aquesta emergència i garantir els drets energètics i pretén millorar la prevenció i la gestió de la vulnerabilitat energètica i avançar en la recerca de solucions efectives, a curt i mitjà termini, reforçant les estratègies d'acció conjuntes des de l'àmbit local. És un espai de debat, anàlisi i reflexió que vol aportar possibles solucions i, a la vegada, promoure una acció i treball conjunt entre les administracions públiques i el sector social, en especial des de l’àmbit local, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de resposta i les estratègies per prevenir la pobresa energètica.

A la taula inaugural del Congrés, per part de la Federació de Municipis de Catalunya, hi ha intervingut Lluïsa Moret, presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, juntament amb altres autoritats coorganitzadores del congrés, com Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Meritxell Budó, vicepresidenta i presidenta de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de la Garriga; Àlex Pastor, alcalde de Badalona; Gabriel Fernández, regidor de Sabadell; David Saldoni, alcalde de Sallent i president de l’ACM; Jaume Collboni, vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica; i Marta García, presidenta de l’Associació Ecoserveis. La taula ha estat moderada pel periodista Andreu Missé, director d’Alternativas Económicas.

Moret, en la seva intervenció, ha destacat "que els governs locals són els que han hagut de fer front i donar resposta a les necessitats de vulnerabilitat dels ciutadans i ciutadanes". En aquest sentit, "recorda que cal fer un front comú i una unitat d'acció per tal que d'una vegada les entitats subministradores compleixin la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica".

La Federació de Municipis de Catalunya, així mateix, va moderar dues taules rodones: la primera, moderada per Estrella Argüelles, tracta sobre vulnerabilitat energètica: regulació jurídica i protecció dels drets de les persones, i hi intervé Juli Ponce Solé, de la UB; Daniel Ruiz, del Síndic de Greuges; i Enric R. Barlett. d’ESADE. I la segona taula, moderada per Sònia Arnedo, és sobre els municipis com a catalitzadors de programes d'abordatge de la pobresa energètica, amb les experiències dels ajuntaments de Rubí, Cornellà de Llobregat, Figueres i del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Com a novetat, al congrés s'ha instal·lat un Punt d’Assessorament Energètic, obert a la ciutadania, per oferir informació i assessorament en drets en energètics.