Amb el Reial Decret 555/2020, de 5 de juny, publicat al BOE número 159, de 6 de juny, es manté la vigència de l’RD 463/2020, de 14 de març, i de les mesures que ho modifiquen, apliquen i desenvolupen, fins a les 00.00 hores del dia 21 de juny de 2020. EL reial decret entra en vigor el 6 de juny de 2020

06/06/2020

No obstant això, i d'acord amb el marc previst en el Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per a fer front a la pandèmia de la COVID-19, mitjançant aquest RD es continua habilitant al Ministre de Sanitat, en la seva condició d'autoritat competent delegada, conformement al principi de cooperació amb les comunitats autonomies i les ciutats de Ceuta i Melilla, a concretar les mesures que hagin d'aplicar-se en el procés de desescalada, en un marc de cogovernança. La progressió de les mesures, o la seva eventual regressió, es determinarà en funció de l'evolució de diversos indicadors, tant sanitaris i epidemiològics, com a socials, econòmics i de mobilitat. A més, aquestes mesures podran aplicar-se en àmbits territorials concrets, ja sigui la província, illa o unitat territorial de referència en el procés de desescalada. En aquest sentit, l'habilitació al Ministre de Sanitat es refereix a les mesures de desescalada en tots els àmbits d'activitat afectats per les restriccions establertes en la declaració de l'estat d'alarma i les seves successives pròrrogues.

Quant a la llibertat deambulatoria, aquesta pròrroga determina que, en el marc de les decisions que s'adoptin sobre la progressió de les mesures de desescalada, les persones podran desplaçar-se per la província, l'illa o la unitat territorial de referència en què es trobin. Tot això sense perjudici de les excepcions que justifiquin el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d'anàloga naturalesa.

Igual que en la pròrroga anterior, es preveu que el Govern pugui acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d'actuació i de les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, de les mesures de contenció i de les d'assegurament de béns, serveis, transports i proveïments, amb la finalitat d'adaptar-les millor a l'evolució de l'emergència sanitària en cadascuna d'elles. En cas d'acord, aquestes mesures seran aplicades per qui ostenti la Presidència de la comunitat autònoma, com a representant ordinari de l'Estat en el territori. Es manté així mateix l'específica previsió contemplada l’art. 4.2 de l’RD 537/2020, de 22 de maig, respecte dels enclavaments.

Així mateix, es manté la previsió que la superació de totes les fases previstes en el Pla per a la desescalada determinarà que quedin sense efecte les mesures derivades de la declaració de l'estat d'alarma en les corresponents províncies, illes o unitats territorials, a fi de mantenir les mesures limitatives i de contenció únicament en les unitats territorials en què resultin indispensables.

Però, a més, durant la vigència de la nova pròrroga es preveu una major participació de les comunitats autònomes en el procés de desescalada i en l'adopció de mesures, a més d'aprofundir en la progressiva recuperació de les seves competències ja iniciada en anteriors pròrrogues. En aquest sentit, cal destacar el contingut de l’art. 6, en virtut del qual, l'autoritat competent delegada per a l'exercici de les funcions derivades de l'estat d'alarma, a més del Ministre de Sanitat, sota la superior direcció del President del Govern i conformement al principi de cooperació amb les comunitats autònomes, serà qui ostenti la Presidència de la comunitat autònoma. Aquest serà l'autoritat competent delegada, amb caràcter exclusiu, per a l'adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents a la fase III del Pla de desescalada, en exercici de les seves competències, excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l'àmbit de la unitat territorial determinada per a cada comunitat autònoma a l'efecte del procés de desescalada.

A més, es preveu que siguin les pròpies comunitat autònoma les que puguin decidir, conformement a criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase III en les diferents províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat, a l'efecte del que es preveu en l’art. 5. Així mateix, correspondrà durant aquest període a les administracions públiques competents la col·laboració amb les autoritats delegades que estableix l’art. 5 de l’RD 463/2020, de 14 de març.

A l’art. 7 de l’RD es manté la previsió que les administracions educatives competents podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials en l'àmbit educatiu no universitari i de la formació, sempre que s'acordi la progressió a fase II o posterior en un determinat àmbit territorial conformement a les previsions d'aquest reial decret. En tot cas, durant aquest període, les activitats educatives podran mantenir-se a través de les modalitats a distància i «on line», sempre que resulti possible.

Finalment, l’art. 8, manté la vigència de les ordres, resolucions, disposicions i instruccions dictades per les autoritats competents delegades previstes en l’art. 4.2 de l’RD 463/2020, de 14 de març, que no s'oposin al que es disposa en altres posteriors, ni al que s'estableix en aquest RD, o, en el seu cas, al que disposin les autoritats competents delegades a les quals es refereix l’art. 6 en exercici de les seves competències.

En definitiva, es preveu que, durant la vigència de la nova pròrroga de l'estat d'alarma, culmini el gradual aixecament de les mesures de contenció previstes en el Pla per a la desescalada i es contempla així mateix que puguin quedar sense efecte les mesures en aquells àmbits territorials que superin totes les fases del citat Pla.