20/10/2023

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, és el nou president de la Federació de Municipis de Catalunya, escollit a la 34a Assemblea General de l’entitat que s’ha reunit aquest matí a Lleida, rellevant així Olga Arnau, que havia estat al capdavant de l’entitat des del 2019

El nou president ha afirmat que l’FMC treballarà per continuar essent un bon instrument que fa bona política, aquella que uneix pobles i ciutats

Les vicepresidències de l’FMC recauen en Lorena González, alcaldessa de Balaguer; Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles; Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat; Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; David Bote, alcalde de Mataró; Marc Solsona, alcalde de Mollerussa; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; i Marçal Ortuño, alcalde de Torelló. Amb aquesta composició es manté l’esperit plural d’aquesta entitat.

Completen el Comitè Executiu de l’FMC, a més dels ja citats, Rosalia Pegueroles, alcaldessa d’Aldover; Lluís Guinó, alcalde de Besalú; Xavier Guitart, alcalde de Camprodon; Carles Luz, alcalde de Gandesa; Ignasi Simon, alcalde de Lliça d’Amunt; Melcior Claramunt, alcalde de Miralcamp; Núria Carreras, alcaldessa de Monistrol de Montserrat; Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella; Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos; Montse Rueda, alcaldessa de Sentmenat; Albert Coberó, alcalde de Súria; Concepció Canadell, alcaldessa de Térmens; Josep López, alcalde d’Ullà; Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona; Antoni Massana, alcalde de Vacarisses; Joana Cobo, alcaldessa de Vilajuïga; Noemí Trucharte, alcaldessa de Vilanova del Camí; i Josep Bigorra, alcalde de Vilaplana.

L’Assemblea de l’FMC ha aprovat la resolució ‘Municipalisme: Futur, Proximitat, Compromís’, en la que s’evidencia que per afrontar els reptes de futur des de l’eficiència, la proximitat i el compromís, és necessari que en aquest mandat municipal s’abordin de manera definitiva aspectes essencials per al municipalisme. Per això, la Federació de Municipis de Catalunya esmerçarà tots els seus esforços i recursos en assolir els objectius següents: revisar definitivament el finançament local, derogar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, elaborar una Llei de governs locals i una Llei de finances locals, actualitzar i revisar el Fons de cooperació local, delegar competències amb recursos, treballar per la confiança mútua entre administracions i simplificació burocràtica i garantir l’equilibri territorial i la consideració de les especificitats dels petits municipis en la prestació de serveis a la ciutadania.

En aquesta assemblea també s'han ratificat els comptes anuals corresponents a l’exercici econòmic de 2022 i s'ha ratificat la Memòria d’activitats i de gestió de l’entitat corresponent a l’any 2022.

El nou president de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera, ha adreçat unes paraules als assistents remarcant que "sempre he pensat que el municipalisme a Catalunya ha de ser la llavor de grans acords de país, transversals i multinivell, imprescindibles per a tota la governança institucional”, i ha afegit que "quan l’FMC ens posicionem, ho fem representant el pluralisme de pobles i ciutats”.

Així mateix, ha afirmat que "aprofitant tot el camí obert d’aquests anys, seguirem transitant pel diàleg i l’entesa entre partits, però també entre pobles i ciutats per tenir avui un Comitè Executiu plural, ampli, divers i representatiu d’arreu de Catalunya. Estem contents de ser d’utilitat i estar al vostre servei per millorar els municipis, donar servei als ajuntaments i acompanyar la presa de millors decisions”.

Seguidament, Eduard Rivas ha centrat la seva intervenció en dues àrees de treball per als propers 4 anys: els reptes al si de l’FMC i reptes municipals. Pel que fa a la primera àrea de treball, "cal posar en valor la Federació de Municipis de Catalunya, hem de créixer com a entitat, sumant nous ajuntaments i enriquir-nos amb més realitat municipal”. Pel que fa als reptes municipals, ha afirmat que "cal reforçar el principi de suficiència, principi de subsidiarietat i principi de diferenciació”. En definitiva, ”necessitem complir alhora aquests 3 principis si volem donar una resposta amb èxit a les noves demandes i al món actual que està en canvi permanent i que requereix de respostes ràpides”.

Per acabar, ha recordat una frase de Raimon Obiols, simple, però d’aplicació universal: "la bona política és la que uneix”, afegint que "els municipis sabem bé això, quan ens unim, quan conjuntament defensem reptes, fem avançar el país”, i ha recordat que "això és el que és i ha de seguir sent l’FMC: un bon instrument que fa bona política, aquella que uneix pobles i ciutats.

Per la seva banda, Olga Arnau, fins ara presidenta de l’FMC, en la seva intervenció ha explicat que avui s’ha posat punt i final a un mandat que ha estat especial, en molts moments complicat i inesperat per a tothom i ara donem pas a un altre que manté el model de cogovernança ampli, representant la imatge real del món municipal i de la seva transversalitat, i al que desitja la millor de les sorts i tota la bona feina del món en benefici del municipalisme, en benefici dels ciutadans i ciutadanes.