08/11/2023

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, ha assistit aquest matí a una reunió amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, per abordar conjuntament l’actual situació de sequera

La reunió, a la què hi han assistit també els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua i Aigües Ter-Llobregat, a més d’altres representants de les administracions locals, ha servit per tractar el problema que tenim de sequera, ja que les previsions diuen que en breu aquesta situació d'emergència es veurà agreujada

Eduard Rivas ha traslladat al govern que cal continuar mantenint aquesta comunicació entre tots els agents implicats, i fins i tot, millorar-la, ja que "els municipis algunes vegades potser ens hem trobat una mica sols a l'hora d'haver de crear aquesta 'consciència ciutadana' per tal de poder canviar alguns costums en la nostra manera de fer i de viure".  A més, ha afegit que "aquesta comunicacio i aquesta unitat d'acció entre tota la administració pública és molt important per abordar problemes que són globals". Finalment ha afegit que des del món local hem traslladat també al conseller que "cal millorar la seguretat jurídica, les inversions i la comunicació per tal de poder donar més bon servei a la ciutadania i una millor consciència col·lectiva per poder superar aquesta etapa tan dura: la pitjor sequera dels darrers cent anys".

Per la seva banda, el conseller ha afirmat que el Govern i les administracions locals i supramunicipals han de sumar esforços per fer front als danys econòmics, socials i ambientals que està provocant l’actual sequera. "Entre tots hem de fer el que calgui per seguir estalviant aigua i, alhora, obtenir-ne més perquè la situació és molt crítica”, ha manifestat, afegint que "ens trobem amb el món local per compartir l’estat de la situació i què cal fer per garantir l’abastament en baixa. Donem eines al món local per acompanyar-los. El país se’n surt quan encarem els problemes de forma conjunta”.

Des que es va activar el Pla de Sequera, des de l’ACA, s’han mobilitzat prop de 110 milions mitjançant ajuts per a incrementar la disponibilitat d’aigua als municipis. En concret s’han destinat 13 milions per a la millora i reforç de les xarxes d’abastament supramunicipals a través de 30 ajuts que es van atorgar el febrer de 2022. Una altra línia permetrà articular ajuts per valor de 50 milions amb l’objectiu de millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. Aquesta línia ha rebut unes 700 sol·licituds.