L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis han signat avui un conveni per col·laborar en la formació i sensibilització del personal al servei dels ens locals de Catalunya i dels càrrecs electes, així com dissenyar accions i activitats per consolidar els coneixements sobre protecció de dades en aquest àmbit, entre les quals hi ha l'elaboració d'una nova guia


18/10/2022

La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs; la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Olga Arnau, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluis Soler; han signat aquest dimarts un conveni per treballar conjuntament en la millora del coneixement i la sensibilització del personal al servei dels ens locals en matèria de protecció de dades.

La iniciativa respon a la voluntat de les tres organitzacions d'afavorir la integració d'aquesta matèria, amb un elevat contingut tècnic i especialitzat, entre les persones que treballen al món local i poden tractar habitualment dades personals de la ciutadania com a conseqüència de l'activitat administrativa ordinària. Especialment, tenint en compte la implantació progressiva de serveis cada cop més digitals en la gestió i atenció públiques i els impactes associats a l'ús de noves tecnologies en els tractaments de les dades personals.

Tallers, exposicions i una nova guia

La col·laboració que ara s'ha materialitzat mitjançant la signatura d'aquest conveni inclou el disseny i desenvolupament conjunt d'activitats, tallers, exposicions, campanyes de comunicació i altres accions de difusió i divulgació, adreçades a consolidar el coneixement de la protecció de la privacitat i la seguretat de la informació entre el personal dels ens locals. Comprèn la formació i sensibilització tant dels càrrecs electes com de la resta del personal de les entitats locals, perquè incorporin la protecció de dades en el desenvolupament de les funcions que tenen assignades.

En virtut d'aquest conveni, l'APDCAT, amb el suport de l'ACM i l'FMC, elaborarà una nova guia pràctica de protecció de dades destinada a les entitats locals, que respondrà preguntes freqüents i aportarà exemples pràctics per aplicar correctament la normativa. Així mateix, l'APDCAT revisarà i actualitzarà els continguts de les activitats de formació que impulsen actualment les entitats del món local (postgraus, aules de formació, seminaris, etc.).

La directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha qualificat de "pas endavant" aquest acord que "pretén acompanyar el món local per tal de reforçar l'aplicació i integració de la protecció de dades en aquest àmbit especialment sensible pel que fa al volum de dades de la ciutadania que gestiona". "Treballem per oferir eines que facilitin a les entitats respectar els drets i llibertats en matèria de protecció de dades, i aquesta guia que impulsem en col·laboració amb el món local n'és un exemple", ha afegit.

La presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha valorat de manera "molt satisfactòria aquesta col·laboració per poder continuar donant un bon servei al món municipalista, ajudant sobretot els operadors dels governs locals, polítics i empleats públics, formant-los i sensibilitzant-los en aquesta matèria, així com també a la ciutadania, cada vegada més conscienciada. Necessitem que el personal dels ens locals consolidi el coneixement de la protecció de la privacitat i la seguretat de la informació”.

Per la seva banda, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que "amb aquesta nova guia volem donar noves eines i suport als ajuntaments en el seu camí en el diagnòstic, la protecció i la millora de la privacitat, que repercuteix també en un benefici a tota la ciutadania”.