A la llarga llista de greuges de finançament que acumulen els ajuntaments des de l’inici de la crisi econòmica l’any 2008, i davant dels reptes cada vegada més complexos que han d’assumir com a administració més pròxima a la ciutadania, hem de sumar de nou l’impacte que provocarà en els pressupostos locals del 2024 la no aprovació al Senat dels objectius de dèficit proposats pel govern de l’Estat

12/03/2024

El Senat ha rebutjat per segona vegada els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions públiques per al període 2024-2026 presentats pel govern de l’Estat, pas previ a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Això es tradueix en una menor capacitat de despesa de les comunitats autònomes i els Ajuntaments l’any 2024. En el cas dels Ajuntaments, hauran de tancar el pressupost amb dues dècimes de superàvit, en lloc d’un dèficit del 0% previst inicialment.

Aquestes dècimes de diferència per al món local es tradueixen en una reducció de despesa de 2.924 milions d’euros en l’àmbit estatal, afectant els serveis que oferim a la ciutadania als nostres pobles i ciutats. Només Solament a la ciutat de Barcelona l’impacte serà de 101 milions d’euros menys de despesa.

Novament els Ajuntaments són els grans perjudicats en el repartiment de l’objectiu de dèficit entre les diferents administracions, ja que se’ls exigeix tancar el pressupost no amb equilibri pressupostari sinó amb superàvit perquè altres administracions puguin fer més despesa. Cal recordar que els ens locals som l’única administració a la qual no es permet generar dèficit, és a dir: a diferència d’altres administracions, com les comunitats autònomes o l’Estat, els ajuntaments no poden gastar més del que tenen.

Lamentem que els ajuntaments siguem l’ase dels cops de la manca d’entesa política, especialment després de la solvència demostrada en la batalla per fer front a la pandèmia de la COVID-19 i les seves derivades econòmiques i socials, així com a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Es fa més necessari i urgent que mai abordar una reforma del finançament local per deixar fora del debat polític decisions que afecten serveis essencials que els ajuntaments ofereixen a la ciutadania. Malgrat que reiteradament el món local ha demostrat la seva eficiència i efectivitat en l’ús dels recursos públics per fer front a les necessitats de la ciutadania i l’impacte positiu que tenen les polítiques locals per generar igualtat i benestar social, continuem sent l’administració més desfavorida en l’aportació de recursos públics.

Per això, sol·licitem de forma urgent als diferents partits representants en el Parlament de Catalunya, en el Congrés dels Diputats i especialment en el Senat que, com a cambra territorial, paradoxalment, el que ha fet ha estat perjudicar la ciutadania restringint les possibilitats de l’administració local de donar millors serveis, que abordin definitivament la reforma del finançament local.

També requerim a les diferents entitats municipalistes de l’Estat i, especialment a la Federación Española de Municipios y Provincias, que facin una defensa rotunda dels interessos del món local i que liderin de manera decidida una reforma del finançament local.