• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
El municipalisme català elabora un paquet de 55 mesures per combatre la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la COVID-19
El municipalisme català elabora un paquet de 55 mesures per combatre la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la COVID-19


La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han volgut fer un pas més en el conjunt d’iniciatives dutes a terme des de l’inici de la pandèmia. Si el passat dia 20 de març es promovia el manifest #AturemlaCovid19, ara les dues entitats han presentat un paquet de propostes per fer front a la crisi de la COVID-19, adreçades al conjunt d’administracions. El document, en format de decàleg o paquet de propostes, planteja tot un conjunt d’accions concretes a efectuar per part de totes les administracions amb l’objectiu de reforçar el sistema sanitari, abordar la crisi social i les necessitats de les persones més vulnerables, i fer front a la crisi econòmica

11/04/2020

El document, consensuat entre la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, planteja propostes concretes per al món local i les administracions catalana i espanyola per reforçar el sistema sanitari, vetllar per les persones més vulnerables, i impulsar l’economia després de la pandèmia del coronavirus.

En paraules d’Olga Arnau, presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, "la principal preocupació del municipalisme són les persones i, per tant, tots els punts del decàleg que hem generat estan enfocats a la millora social i econòmica necessària per sumar des de totes les administracions”.

La presidenta de l’FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha afegit que "és l’hora d’actuar en comunitat i de defensar tots els col·lectius. Cal actuar amb rapidesa per superar la crisi sanitària i mirar cap al futur per superar-la proactivament”.

En l’àmbit sanitari, el municipalisme català aposta per la prevenció contra la pandèmia (també davant possibles brots futurs), mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament, amb la línia del que demanen els experts epidemiològics, i el reforç del sistema sanitari, tant pel que fa als professionals, qui han de disposar d’equips de protecció, recursos i reconeixement, com als pacients, incorporant les residències al sistema de salut, per tal de millorar la coordinació, l’atenció i la transparència en la gestió.

Pel que fa a la crisi social, el municipalisme català proposa l’establiment d’un pla de contingència social, que prioritzi i doni recursos i eines per als col·lectius més vulnerables que han patit la pandèmia, però prevegi també la derivada social i laboral del previsible increment d’atur i situacions de precarietat, en l’àmbit familiar, menors i de dependència, per tal d’anticipar-se a les necessitats de les persones que més pateixen. En definitiva, el decàleg municipalista demana reorientar totes les polítiques públiques a l’atenció social i a la generació d’ocupació, estable segura i de qualitat, per no cronificar la crisi social, després de la sanitària. En aquest sentit són especialment sensibles les polítiques d’habitatge social, amb la suspensió dels desnonaments i les ajudes per fer front al pagament de subministres, hipoteques i lloguers, entre altres.

I finalment, en l’àmbit de la crisi econòmica, el municipalisme català reclama la flexibilització de la regla de despesa, per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per poder combatre la crisi amb polítiques expansionistes i anti-cícliques, la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la sortida de la crisi i la reactivació econòmica.

Tot això al mateix temps que s’aposta decididament per incorporar les TIC com un dret i servei essencial, al mateix nivell que l’electricitat, l’aigua o el gas, tal i com ha demostrat el confinament decretat per frenar la pandèmia, i la reactivació de sectors tan estratègics com la cultura o l’esport, fortament castigats per l’aturada i l’aïllament social.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Declaracions presidenta FMC
Declaracions president ACM
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC