Com és habitual, aquesta tercera sessió ha començat amb un recull de l’actualitat jurídica que més afecta l’administració local: legislació estatal i catalana, i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, del Constitucional, del Suprem, i dels diferents tribunals superiors de justícia.
A continuació, precisament per parlar de teletreball, empleats públics i conciliació, hem comptat amb la participació de Fernando Barbancho, professor titular de l’Escola universitària de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Barcelona.
Seguidament encetem un espai de diàleg ‘El dret i el Revés’, en el que avui tractarem sobre els mecanismes jurídics a l´abast dels ens locals per ajudar a la recuperació econòmica: De la mà de Joan Anton Font Monclús, professor associat de Dret Administratiu de la Universitat Rovira i Virgili i secretari general de l´Ajuntament de Tarragona, i Antón Costas Comesaña, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, farem referència als principals mecanismes o oportunitats d’actuació que, canalitzats a través del mon local, són una gran oportunitat per incidir en el nostre futur des de baix, des de la comunitat, fins a dalt, l’Estat, tenint en compte la proximitat dels ens locals amb els seus ciutadans i les seves necessitats i reivindicacions.
Amb l’emergència sanitària i les seves conseqüències, ens trobem en un moment en què l’impuls de l’administració electrònica constitueix un eix central de totes les polítiques públiques per adequar l’administració- En aquest sentit, al primer grup de treball sobre règim jurídic i hisenda, Jordi Cases Pallarès, secretari de l’Ajuntament de Barcelona, ens parlarà del registre electrònic.
Per acabar, al grup II sobre serveis i ordenació del territori, urbanisme i medi ambient, comptarem amb Joan Manuel Trayter, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Girona. En la seva intervenció analitzarà les figures de la llicència urbanística i la comunicació prèvia, juntament amb les seves característiques i els seus règims generals. També farà referència a l’estudi dels deures de conservació i rehabilitació, en concret, la declaració de ruïna; i, finalment, farà referència a la incidència de la legislació sectorial en matèria ambiental i en matèria de comerç, i acabarà abordant el problema dels habitatges buits.