• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
L’FMC trasllada al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural les inquietuds dels ajuntaments
L’FMC trasllada al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural les inquietuds dels ajuntaments


La Federació de Municipis de Catalunya i el Departament s’emplacen a consensuar la nova Llei de residus amb els municipis
L’entitat municipalista insta a una regulació compartida amb els municipis de les zones de baixes emissions i exposa les inquietuds en la gestió de residus i la mobilitat sostenible


10/02/2022

La delegació de l’FMC, formada per Olga Arnau, presidenta de l’entitat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Xavier Fonollosa, president de l’Àrea de Territori i sostenibilitat i alcalde de Martorell; David Bote, vicepresident de la mateixa àrea i alcalde de Mataró; i Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i impulsora de la Comissió de Medi ambient i Mobilitat, acompanyats per Roser Colomé, secretària general adjunta, va poder transmetre a la consellera Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en una reunió celebrada ahir, els problemes més importants i que més preocupen els governs locals a l’hora d’aplicar polítiques en matèria de medi ambient i sostenibilitat. Per part del govern català, la consellera Jordà va estar acompanyada per Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural; Marc Sanglas, director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic; a més d’Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus.

En relació a la nova Llei de residus, des de l’FMC creiem que cal apostar per sistemes de recollida d’alta eficiència i aprofitar el canvi de paradigma; i vam afirmar que "estem molt esperançats perquè creiem que aquesta llei pot i ha de canviar moltes coses”. "És una gran oportunitat per avançar però cal anar de la mà amb el món municipal”. La consellera va agrair el suport de molts municipis al cànon de residus català, que ha permès que, tal com ha dit l’FMC, s’hagi aconseguit "el model d’èxit català”, més avançat quant als percentatges de recollida que a la resta de l’Estat. També va reafirmar que "ens necessitem totes i tots: parlar de residus és entrar a casa dels ciutadans i ciutadanes i canviar els hàbits; i això no és fàcil, ho hem de fer en consens entre tots els actors implicats". Es va anunciar que la llei s’haurà de debatre al Parlament durant el primer semestre de 2023”.

Pel que fa al pla de tancament d’incineradores, l’FMC va demanar treballar-ho amb la col·laboració de totes les administracions: cal consens amb el món local afectat per evitar que el rebuig que es gestiona actualment vagi a parar a abocadors.

En relació a la mobilitat sostenible i als problemes que tenen els municipis per establir i regular una zona de baixes emissions, des de l’FMC vàrem demanar "buscar els elements comuns per tot el territori a l’hora de definir les zones de baixes emissions”. La consellera va respondre que "cal una governança amb els municipis i consensuar la regulació de les ZBE”. Així, la celebració de la cimera de la qualitat de l’aire on participaran ajuntaments i altres ens pot ser un punt de partida. L’FMC va afegir que "cal que aquesta regulació vagi acompanyada de millores clares en el transport públic urbà”. Es va acordar reunir-nos cada tres mesos per establir canals amb l’objectiu de fer-ho efectiu.

També es va parlar dels problemes que tenen els ajuntaments amb la retirada d’amiant als edificis; i, en aquest sentit, des de l’FMC vàrem demanar més recursos per poder portar a terme aquesta retirada amb total seguretat i al més aviat possible i desenvolupar el cens d’instal·lacions/edificacions afectades de forma prèvia a la llei, per això demanem la col·laboració de la Generalitat.

En relació a l’agenda rural, per part del Departament se’ns va dir que l’objectiu és que es puguin igualar al màxim les condicions de vida dels espais rurals amb els espais urbans; i, per a això, cal coordinar l’agenda rural i l’agenda urbana.

Finalment, per part del govern van agrair el suport a la modificació del Decret d’energies renovables, remarcant que és molt important tirar endavant la bioenergia, sobretot en zones rurals.BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC