• Instagram
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • LinkedIn
 • WhatsApp
Els participants al Seminari Tècnic Local de l’FMC visiten el Parc Natural de la Serra de Collserola
Els participants al Seminari Tècnic Local de l’FMC visiten el Parc Natural de la Serra de Collserola


La Federació de Municipis de Catalunya està organitzant aquest matí una visita al Parc Natural de la Serra de Collserola inclosa en el programa del Seminari Tècnic Local. En la visita, que s’ha previst dividir en dos grups, es fa una presentació del nou Pla Especial de Protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), els assistents pugen a la Torre Collserola, passegen pel Parc i finalment, al Centre d'informació del Parc Natural, poden visitar l'exposició ‘Collserola Parc Natural. Una Exposició pensada per fer pensar’

13/05/2022

El Pla és un instrument que busca garantir la màxima protecció i conservació d’aquests sistemes naturals de vital importància per a tot l’espai metropolità. Per això, la nova planificació proposa un augment dels espais lliures de més de 700 ha i es projecta una nova estratègia per a l’ús públic. La superfície de l’àmbit del Parc Natural és de 8.156 ha i abasta terrenys dels termes municipals de Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac. La superfície de l’espai funcional és de 3.676 ha i abasta, a més dels municipis de l’àmbit del PEPNat, els municipis de Castellbisbal, Sant Joan Despí, Ripollet i Santa Coloma de Gramenet.

El PEPNat té com a eix vertebrador i transversal una estratègia ecològica que defineix un model de Parc estructurat en els sis àmbits següents:

 • Preservació i millora dels valors ecològics de la serra a partir de quatre eixos: millora de la connectivitat, conservació dels elements de valor ecològic, control de les pertorbacions i foment de l’economia verda.
 • Valorització dels recursos naturals, amb l’objectiu de fomentar el mosaic agroforestal i l’economia verda.
 • Infraestructures i serveis, en què s’aposta per minimitzar l’ocupació i la fragmentació dels espais lliures de Collserola.
 • Espai funcional. Es crea un espai de transició entre les zones naturals i urbanes, que té un paper regulador en les dinàmiques de l’espai natural: les activitats i usos es concentren en aquests «espais de vora».
 • Ús públic. Es defineix una xarxa bàsica per a l’ús públic a partir de la infraestructura existent amb l’objectiu de fomentar el Parc com a espai de salut, benestar i coneixement.
 • Patrimoni construït. No s’admeten noves edificacions i s’aposta pel manteniment i la millora del patrimoni arquitectònic, històric i cultural existent, a través del catàleg de masies i de l’inventari del patrimoni cultural. Es preveu l’eliminació progressiva de les construccions implantades il·legalment.
Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa


BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC