La primera ponent, Mercè Zazurca i Codolà, arquitecta, ens ha explicat algunes intervencions realitzades al seu estudi, sempre col·laborant amb equips interdisciplinaris i ha afirmat que en les intervencions en el patrimoni ja construït cal seguir alerta, proactius i en continu aprenentatge per poder transformar-lo respectuosament, amb el propòsit de millorar la salut de tots nosaltres i del habitat on vivim. "Ara més que mai, urgeix que tots siguem còmplices per a la consecució d’aquestes fites. Com un ecosistema que reflexiona, aprèn, innova, comparteix coneixements i experiències, per finalment identificar els problemes, fer una bona diagnosi i ser capaç de apuntar les solucions que beneficiïn a tots”.
Per la seva banda, Luca Volpi, arquitecte, especialista en energia (Societat Orgànica), ens ha parlat de la rehabilitació energètica dels edificis, és a dir de tots aquells elements que permeten posar un edifici al dia en els requisits actuals de seguretat, accessibilitat o confort, entre d’altres, i que permeten que aquesta renovació també augmenti l’eficiència energètica de l’edifici.
Finalment, per tractar sobre tots els problemes que comporta el reciclatge urbà, concretament sobre què cal catalogar i què no, i l’adaptabilitat dels edificis catalogats, ens acompanya Joan Closa Pujabet, arquitecte, gerent de la Gerència de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.