Lluís Torrent, ambientòleg i consultor en canvi climàtic i assistència tècnica internacional, ha estat el que ha presentat la primera ponència amb el títol ‘Com podem els municipis adaptar-nos al canvi climàtic i de quines eines disposem?’. En la seva intervenció ha explicat l’anàlisi de l’estat i l’evolució recent i futura del clima a Catalunya, tant des del punt de vista de les bases físiques com amb relació als diversos sistemes naturals i humans, que resumeix el ‘Tercer Informe de Canvi Climàtic a Catalunya’ elaborat per més de 140 autors/es i 40 revisors/es, científics i experts tècnics procedents dels principals centres de recerca i universitats del país. A més, ha parlat dels conceptes i processos d’adaptació, de les polítiques per planificar la resposta a aquest canvi climàtic, de les guies com a instruments per a l’adaptació climàtica i de quins recursos podem disposar.
Per parlar de l’adaptació del litoral i de la xarxa hídrica, ens acompanyen Gabriel Borràs, biòleg, responsable d’Adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya; Francesc Xavier Roig, doctor en Geologia i en Geografia i consultor ambiental; Jordi Bonet Beltran, tècnic en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme; i Carles Ibáñez, director científic del Centre en Resiliència Climàtica i cap de la línia de Canvi Climàtic d’Eurecat.
Tots ells ens han explicat quins són els principals reptes de l’administració pública i els principals riscos climàtics i àmbits prioritaris d’actuació, ens han explicat bones i males pràctiques en la gestió de l’aigua i algunes recomanacions per millorar la capacitat adaptativa. També han enumerat quines han de ser les principals àrees d'acció i sectors d'intervenció, posant alguns exemples de bones pràctiques; i finalment han explicat en concret el cas del Maresme (infraestructures, ports, tempestes....), Calafell, Tarragona i Torroella de Montgrí.