L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) va mantenir una reunió amb la Federació de Municipis de Catalunya amb l’objectiu de col·laborar per posar en valor i vetllar pel desenvolupament del teatre, donar visibilitat i cohesió al sector i reforçar els projectes escènics de les empreses del sector






11/02/2021

En la reunió del passat dimarts, que és la segona que mantenen les dues entitats, la presidenta d’ADETCA va posar en valor el paper que juguen els ajuntaments. En aquest sentit, va agrair l’esforç fet per molts d’ells, malgrat la situació provocada per la pandèmia, per continuar programant actes culturals, encara que no es reben ajuts suficients per compensar la disminució dels aforaments, tal i com estableixen les restriccions dictades pel govern de la Generalitat. Una altra de les sol·licituds d’AETCA va ser demanar la col·laboració de l’FMC per impulsar el foment de l’activitat escolar als teatres.

Per part de l’FMC, el president de l’Àrea de Serveis a les Persones, Eduard Rivas, va informar als assistents de totes les accions que la nostra entitat ha realitzat durant el període de pandèmia en matèria de cultura, i va recordar que actualment s’està treballant amb el CSITAL una regulació que permeti pagar una part de les actuacions quan aquestes s’han de cancel·lar. Es va parlar també sobre els ajuts en relació a les contractacions i a les anul·lacions d’espectacles culturals, com el Programa.cat de la Generalitat, que té l’objectiu d’ajudar a estabilitzar i incrementar l’activitat i qualitat de les programacions d’arts escèniques i musicals professionals dels equipaments. Lamenten, però, que la línia d’ajudes a les cancel·lacions va finalitzar el passat 31 de desembre i no s’ha prorrogat.

La reunió va acabar amb el prec, per part d’ADETCA, de continuar treballant amb l’FMC per tal d’arribar a acords en matèria d’activitats culturals, sobretot de foment de la programació, més que no pas indemnitzar per les cancel·lacions. Per la seva banda, l’FMC va afirmar que sempre estarà a disposició de continuar treballant per revitalitzar la cultura i buscar les millors fórmules que ajudin els ajuntaments a la programació activitats cultural. Precisament, un dels objectius del pla de treball de la Comissió de Cultura de l’FMC és fer una valoració de les actuals competències dels ajuntaments en aquesta matèria, per ampliar-les i acompanyar-les del corresponent finançament. Les dues entitats es van emplaçar a mantenir la col·laboració en futures reunions.

Per part de l’FMC hi van assistir Eduard Rivas, president de l’Àrea de Serveis a les Persones i alcalde d’Esparreguera; Alba Pijuan, vicepresidenta de l’Àrea de Serveis a les Persones i alcaldessa de Tàrrega; Lourdes Aluja, alcaldessa impulsora de la Comissió de Cultura i alcaldessa de Pradell de la Teixeta; Francesc Xavier Menéndez, tècnic de referencia de la Comissió de Cultura, i Susanna Mérida, secretària general adjunta. Per part d’ADETCA hi van participar la seva presidenta, Isabel Vidal; la gerent, Anna Lorente; i dos membres de la Junta, Òscar Balcells i Joan Negrie.

Recordem que ADETCA està integrada actualment per 53 empreses associades entre les quals hi ha sales, productores i distribuïdores teatrals de Catalunya; i representa més del 95% de les sales de teatre privades de Catalunya i més del 90% de les empreses productores de teatre.