El catàleg Atena unifica els catàlegs de les 227 biblioteques i els 10 bibliobusos de la Diputació de Barcelona amb els de les biblioteques públiques de Girona, Tarragona i Lleida


19/03/2021

El servei permet als usuaris i usuàries demanar qualsevol llibre o document des de qualsevol biblioteca o dispositiu, i escollir on volen rebre la petició en préstec.

La presentació del nou catàleg Atena va tenir lloc el dijous 18 de març a la nova Biblioteca Municipal de Corró d’Avall, a les Franqueses del Vallès, l'única que es va inaugurar a Catalunya durant el 2020. El diputat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, ha reivindicat el paper de les biblioteques «com una eina imprescindible per a la recuperació de la societat després de la pandèmia», tot recordant l’espectacular augment –d’un 300%- del servei de préstec digital durant el confinament. També han participat en l’acte de presentació l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, i la regidora de Cultura del municipi, Marina Ginestí.

El nou catàleg compartit Atena és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que agrupa els fons dels catàlegs Aladí i Argus en una interfície comuna, que fa de passarel·la entre els dos catàlegs. Atena agrupa els registres d’una i altra banda, els fusiona i els mostra conjuntament.

D’aquesta manera els usuaris poden consultar, amb una sola cerca, el fons de qualsevol biblioteca o bibliobús del sistema de lectura pública de Catalunya i poden demanar documents de qualsevol biblioteca perquè els hi portin a la biblioteca de la seva localitat. Facilita l’accés a més de 1.200.000 títols diferents i a més de 15 milions de documents.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona està formada per 227 biblioteques i deu bibliobusos que donen servei al 98% de la població de Barcelona i amb un fons de més de 10 milions de documents. La XBM té més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet.