Un total de 20 petits municipis han estat seleccionats per acollir les proves pilot del nou Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu és incentivar la rehabilitació d'habitatges en desús perquè les persones i les famílies puguin instal·lar-s'hi com a primera residència






06/05/2021

Es tracta d’una proposta per a viure i treballar als municipis petits, molts dels quals viuen un context d’estancament però on, alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Aquests possibles nous veïns veuen limitades les seves opcions per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per manca de conservació. Alhora, els petits municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seves trames urbanes, el que limita l’atractiu per a possibles nous residents.

Mitjançant el nou programa, es vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge. El programa es desenvoluparà en dues fases. La primera són les proves pilot que es faran en una vintena de municipis i la segona, genèrica, que es convocarà el mes de juliol  i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

Per a la selecció, s’han puntuat diversos factors per a cada municipi, com ara la seva densitat, extensió en quilòmetres, els nuclis agregats, el creixement, les seves necessitats, l’existència d’un pla d’actuació, el suport d’entitats socials, els objectius de l’ajuntament, les accions a desenvolupar o el calendari proposat. La Comissió de selecció, formada per representants del Departament de TES, de l’Associació de Micropobles, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya ha triat aquests 20: de l'Alt Pirineu i Aran: Baix Pallars, Josa i Tuixén, i Isona i Conca Dellà; de Barcelona: Gallifa; del Camp de Tarragona: Passanant i Belltall, Rocafort de Queralt, i Capafonts; de les Comarques Centrals: Vallcebre, Pinós, i Riner; de les Comarques Gironines: Ribes de Freser, Vilademuls, Palau de Santa Eulàlia, i Planoles; de Ponent: Ciutadilla, Maldà, Llardecans, i Almatret; del Penedès: Montmaneu; i de les Terres de l’Ebre: Prat de Comte.

Els municipis seleccionats tindran dret a l’obtenció d’una subvenció directa, que s’instrumentarà mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ajuntament. El Departament de TES ha assignat un pressupost de dos milions d’euros per a aquestes proves. Així, es donaran incentius per mobilitzar el parc d’habitatge buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars i establint mesures fiscals i ajuts diversos per resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió.

El programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, que identificaran la demanda potencial d’habitatge per part de particulars en el municipi i detectaran el parc en desús. La Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments per cercar els canals adequats per donar resposta a les necessitats detectades i mediarà entre la propietat i l’administració local per aconseguir la transformació d’edificis en desús en habitatges on hi visquin unitats de convivència.