Aquesta va ser una de les peticions que es va traslladar ahir a la tarda al conseller d’Interior en una reunió que va mantenir amb diversos representants de la Federació de Municipis de Catalunya. En la trobada també es va parlar dels problemes que generen els botellots i les conseqüències que comporta per a la societat, com inseguretat, brutícia i sorolls, entre d’altres






15/10/2021

Una delegació de la Federació de Municipis de Catalunya, formada per Olga Arnau, presidenta de l’entitat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Àlex Garrido, vicepresident de l’FMC, president de l’Àrea d’Administració i alcalde de Manlleu; Xavier Fonollosa, també vicepresident de l’FMC i de l’Àrea d’Administració i alcalde de Martorell; i Ignasi Simón, impulsor de la Comissió de Seguretat i Protecció Civil de l'FMC i alcalde de Lliçà d’Amunt; van reunir-se ahir amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per transmetre-li les preocupacions dels governs locals en els àmbits de seguretat i protecció civil.

Una de les reivindicacions més importants que l’FMC li va transmetre al conseller va ser la necessitat de renovar de la legislació reguladora del sistema de policia de Catalunya. Aquesta normativa pretén actualitzar la regulació de les policies locals, amb la voluntat de donar resposta a les necessitats detectades en els últims anys. El conseller va explicar que ja han començat a treballar amb les noves lleis de regulació de la policia i de protecció civil, i des de l’FMC es va demanar poder participar des del mon local en la seva confecció. En paraules de la seva presidenta Olga Arnau: "cal compartir i treballar conjuntament aquesta normativa”.

Un altre dels temes tractats va ser el programa de formació bàsica de les policies locals a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Des de l’FMC hem constatat que al temari es troben a faltar més qüestions que afecten directament el dia a dia dels ajuntaments en l’àmbit de protecció i seguretat. El conseller és conscient d’aquesta mancança i va recollir aquesta petició, explicant que als propers cursos s’aniran incorporant diferents temàtiques adequades a les administracions locals.

Pel que fa a la problemàtica dels botellots, des de l’FMC hem demanat el lideratge del govern de la Generalitat per afrontar de manera urgent aquest tema. Cal que es gestioni aquesta situació que afecta de forma directa els nostres pobles i ciutats, fruit de nombroses variables i que s’escapa del control dels governs locals i de les competències que tenen delegades els ajuntaments. Davant d’això, l’FMC es posa disposició de la Generalitat per col·laborar i abordar conjuntament aquesta problemàtica creixent. Tots els assistents van valorar que l’obertura de l’oci nocturn pot ajudar a disminuir el fenomen dels botellots. Per la seva banda, el conseller va explicar les mesures que s’havien pres i les que s’anaven prenent, i va afegir que possiblement organitzar trobades i festes més petites i descentralitzades també portaria com a conseqüència un millor control d’aquestes situacions, per això va expressar la voluntat de treballar conjuntament amb els ajuntaments aquesta problemàtica.

En la reunió també es va parlar d’altres temes que preocupen molt els ajuntaments, com la seguretat als municipis que no tenen cos de policia local o la caducitat dels convenis amb els ajuntaments.