La construcció dels edificis suposa una inversió superior als 6,7 milions d'euros, finançada per l'AMB i els ajuntaments de Ripollet, Montcada i Reixac, Sant Vicenç dels Horts i Tiana. El desplegament dels equipaments fets amb fusta coincideix amb el reconeixement de la metròpolis de Barcelona com a Ciutat Europea del Bosc 2022, un certamen europeu que avala la feina de l'AMB en la gestió forestal






06/09/2022

L'AMB construeix els primers quatre equipaments públics fets amb estructura de fusta dins del territori metropolità després de l'experiència exitosa de l'edifici PISA de Cornellà de Llobregat, una promoció d'habitatge amb protecció oficial que ha guanyat diferents premis d'arquitectura.

Els quatre equipaments són l'Arxiu Municipal de Ripollet, l'escola bressol El Viver de Montcada i Reixac, la llar d'infants El Petit Mamut de Sant Vicenç dels Horts i l'ampliació de l'institut de Tiana.

L'Arxiu Municipal de Ripollet s'acabarà previsiblement a la tardor, l'institut de Tiana està quasi finalitzat, la llar d'infants es troba en procés d'execució i l'escola bressol està en fase de projecte.

Els principals avantatges i beneficis de la construcció amb fusta que compleixen aquests quatre edificis són els següents:

  • Innovació. La construcció amb estructura de fusta consisteix en un sistema constructiu prefabricat que suposa un major control de l'obra i una optimització del temps d'execució. 
  • Descarbonització. La incorporació de materials reciclats i reciclables (com la fusta) comporta una reducció de la petjada de carboni durant les obres d'execució. A més, la fusta té capacitats per a emmagatzemar CO₂.
  • Sostenibilitat. Els edificis redueixen la petjada ecològica i minimitzen les emissions de CO2.
  • Regulació tèrmica. La fusta com a material té un "efecte albedo" més elevat que altres materials: té molta capacitat de reflectir la radiació solar i, per tant, no acumula tanta calor com un edifici de formigó. 
  • Impuls al producte nacional o de km 0. La majoria de la fusta emprada prové de boscos espanyols. D'aquesta manera, l'AMB afavoreix el mercat nacional i alhora minimitza la petjada de carboni en el procés de transport.