De la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, amb fons Next Generation EU






16/12/2022

El Departament d'Empresa i Treball ha fet públic l'acord aprovat en la Conferència Sectorial de Turisme, on s'han tingut en compte les valoracions fetes per la Direcció General de Turisme i la Secretaria d'Estat de Turisme, davant la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, on Catalunya gestionarà 83 milions d'euros dels fons Next Generation EU: 76 milions dirigits a 17 destinacions catalanes i prop de 7 milions per a l'Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya. 

Per aquest any 2022, el Govern ha prioritzat els projectes de destinacions turístiques rurals i la destinació turística urbana amb les subcategories següents: espais naturals, territoris rurals amb identitat turística, destinacions rurals costaneres, gran destinació urbana, destinacions urbanes i ciutats amb identitat turística. 

Les propostes aprovades el 14 de desembre a la Conferència Sectorial de Turisme són les següents: 
· Ajuntament de Banyoles: Pla de sostenibilitat turística, Banyoles Ciutat de l'Aigua, amb 2,3 milions d'euros (imatge notícia)
· Ajuntament de Barcelona: Pla de sostenibilitat turística en destinació Barcelona, amb 40,8 milions d'euros.
· Ajuntament de Figueres: Conversió del centre històric de Figueres en una experiència turística integral, sostenible i competitiva: cultura, comerç i gastronomia, amb 2,6 milions d'euros. 
· Ajuntament d'Igualada: Pla de sostenibilitat turística Igualada 2023-2025, amb 3 milions d'euros.
· Ajuntament de Lladorre: Turisme esportiu d’alta muntanya 365 dies, amb 1,4 milions d'euros. 
· Ajuntament de la Pobla de Segur: La Pobla de Segur, naturalesa i turisme actiu sostenible, amb 2 milions d'euros. 
· Ajuntament de Tarragona: Tarragona, entre blau i verd, amb 3,5 milions d'euros. 
· Ajuntament de Tortosa: Tortosa, el passat és una aventura, amb 2 milions d'euros. 
· Consell Comarcal de la Conca de Barberà: Creació del recorregut intercomarcal i interprovincial, GR175 La Ruta del Cister a peu i en BTT, com a producte turístic natural i sostenible, amb més d'1 milió d'euros. 
· Consell Comarcal de l'Alt Penedès: Penedès ciclista, una oportunitat transformadora per a una destinació rural vitivinícola, amb 2 milions d'euros.
· Consell Comarcal del Pallars Sobirà: Bike Natura- Aventura Pallars Sobirà, amb 2,3 milions d'euros.
· Consell Comarcal de la Selva: Pla de sostenibilitat turística, la Selva interior, amb 2,8 milions d'euros. 
· Consell Comarcal del Vallès Occidental: El riu, teixint fils de vida, amb 1,5 milions d'euros. 
· Diputació de Barcelona: Espais naturals i turisme sostenible, una oportunitat per a la província de Barcelona (2 milions d'euros) 
· Mancomunitat de municipis per a la promoció de les pistes d'esquí nòrdic: Tot Nòrdic. Pla de sostenibilitat turística de les destinacions d'esquí nòrdic de Catalunya, amb 1,7 milions d'euros. 
· Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT): Pla de sostenibilitat turística "Terres de Mestral, Outdoor Park de la Costa Daurada", amb 1,9 milions d'euros. 
· Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE): Espais naturals de la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre, amb 3 milions d'euros. 

En aquesta la reunió, i en el marc del Pla turístic nacional, també s'han aprovat prop de 7 milions d'euros per continuar potenciant l'Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027, impulsada pel Departament d'Empresa i Treball. Catalunya com a destinació participa en un projecte compartit amb el territori mitjançant les diputacions, amb actuacions des d'àmbits diferents: infraestructures, transició digital i destinació intel·ligent, atractivitat i competitivitat de producte, identitat i cultura enogastronòmica i màrqueting tàctic. Aquest pla preveu una inversió global de 12 milions d'euros que permetrà accelerar en 3 anys el desenvolupament que s'aconseguiria en una dècada.
 
Més informació de la reunió de la Conferència Sectorial de Turisme (aquí).

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 15 de desembre 2022.