Es tracta d'un projecte comarcal de millora dels camins de l'entorn del riu Ripoll i la seva vinculació amb el patrimoni industrial que es desenvoluparà a sis municipis: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Sabadell i Sant Llorenç Savall






26/01/2023

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públic que ha rebut 1,5 milions d'euros dels fons Next Generation EU en el marc del "Pla de sostenibilitat turística en destins" per portar a terme el projecte 'El riu, teixint fils de vida'. Es tracta d'un projecte comarcal de millora dels camins fluvials de l'entorn del riu Ripoll i la seva vinculació amb el patrimoni industrial, que es desenvoluparà a sis municipis on transcorre en aquest sentit el riu: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac.  

El projecte preveu tres tipus d'accions:

· La millora del camí fluvial del riu Ripoll per a ús senderista i ciclista on es contempla l'adequació de llits i rambles del riu amb la construcció de guals per a travessar el mateix, adaptació a les crescudes per pluges torrencials, per a minimitzar el risc d'inundació. També es preveu la creació de la Via Verda del riu ripoll amb la rehabilitació del camí fluvial, a través d'accions per a l'adequació de camins i senders per a l'ús senderista i ciclista que permetin la recuperació del camí del riu Ripoll per a ús turístic.  

· La millora de l'eficiència energètica on les accions previstes permetran la connexió urbana-rural mitjançant una xarxa de mobilitat turística sostenible i la utilització d'energies renovables. També s'instal·laran punts de càrrega per a bicicletes elèctriques mitjançant energia renovable i punts de parada per a ciclistes habilitats per a la càrrega de bicicletes elèctriques. Per tal de connectar el riu amb l'entorn urbà, es prepararà la redacció d'un projecte executiu per a la realització de carrils bici que connectin el camí del riu amb els nuclis urbans dels municipis per on transcorre.  

· I l'experiència per conèixer el patrimoni industrial de l'entorn del riu Ripoll on es conserven elements patrimonials de gran valor per la història i el llegat de la comarca. El projecte preveu diferents accions per a poder crear una experiència immersiva que permeti a l'usuari conèixer el patrimoni industrial i veure com era en el passat. Una de les accions del projecte és l'accés als recursos turístics mitjançant visita vidual en 360º mitjançant realitat augmentada.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 26 de gener 2023.