Uns treballs, que estan inclosos en la planificació hidrològica, que seran finançats amb els fons Next Generation EU






09/03/2023

El Govern de la Generalitat ha impulsat tres actuacions de restauració fluvial que es duran a terme a les comarques del Baix Llobregat, el Moianès i l'Alt Empordà. Concretament, els treballs es desenvoluparan a la maresma de les Filipines-el Remolar (delta del Baix Llobregat), entorn de la resclosa de l'antiga colònia Rio (riu Calders, al terme municipal de Monistrol de Calders), i a l'entorn fluvial de l'assut de l'antic molí de Can Sagrera, al terme municipal de Pont de Molins (Alt Empordà). 

Els treballs, inclosos en la planificació hidrològica, rebran el finançament dels fons europeus Next Generation UE. A més, formen part del pla d'actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans. En total, està previst destinar més d'1,5 milions d’euros en aquestes tres actuacions.  

L'actuació prevista a la maresma de les Filipines-el Remolar del delta del Baix Llobregat (1,1 milions d'euros) serà la més quantiosa i implicarà millorar la inundabilitat i resoldre la problemàtica causada per l'estancament de les masses d'aigua i els episodis de sequera en les zones d'inundació temporal, amb la consegüent pèrdua de valor de les condicions ecològiques de la maresma (imatge de la notícia).

L’actuació prevista a Monistrol de Calders (quantificada en més de 226.000 euros) consistirà en la retirada de la resclosa que hi ha a l'antiga Colònia Rio amb l'objectiu de millorar la connectivitat fluvial i la integritat biòtica i contribuir a la millora mediambiental del riu Calders.  

Finalment, l'actuació a l'entorn fluvial de l'assut de l'antic molí de Can Sagrera, a Pont de Molins (pressupostada en més de 227.000 euros) implicarà la seva restitució per millorar la connectivitat ecològica del riu en aquest tram i garantir-hi el pas longitudinalment de la fauna present, fet que contribuirà a la millora substancial en la qualitat ecològica del tram de la Muga beneficiat. 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 1 de març de 2023.