L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) recorrerà prop de 50.000 quilòmetres en quatre anys per captar fotografies dels 947 municipis, combinades amb dades làser. El resultat és una rèplica digital dels carrers amb diferents capes d’informació que donarà suport a l’actualització de la informació cartogràfica urbana i possibilitarà la gestió d’elements de mobiliari urbà, retolació o l’anàlisi morfològic de l’arbrat. Disposar d’aquesta eina redueix el cost d’elaborar inventaris municipals d’aquests elements i serveix de base als tècnics per estudiar possibles mancances i proposar noves actuacions de millora de l’espai públic


24/03/2023

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, impulsa el programa 3DCarrers per generar una rèplica digital dels carrers dels municipis catalans d’alta precisió i amb diferents capes d’informació que es poden visualitzar per separat. Aquest programa facilitarà als tècnics l’estudi d’elements com ara l’arbrat que hi ha en un municipi, el nombre i tipus de mobiliari urbà o els elements de retolació. Un cop detectades i estudiades les possibles mancances, la informació pot servir de base per elaborar plans de millora, com la creació de més zones d’ombra o l’increment de bancs en alguns carrers.

Aquest nou programa de captura sistemàtica de les zones urbanes de Catalunya utilitza la tecnologia Mobile Mapping, que combina fotografies del territori fetes des d’un cotxe amb dades làser per aconseguir una mesura precisa. El programa 3DCarrers s’inclou dins del projecte Catalunya Digital que treballa per generar un bessó digital del territori.

Des d’avui es poden consultar en un visor interactiu els mapes dels primers nuclis urbans estudiats: Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Balaguer i Pineda de Mar. La previsió és realitzar la captura de prop de 50.000 quilòmetres fins el 2026 per generar el bessó digital dels 947 municipis catalans, amb una freqüència d’actualització adaptada a les diferents dinàmiques territorials. Així, es duran a terme fins a dues cobertures de la franja costanera, àrea metropolitana de Barcelona i poblacions de més de 15.000 habitants. Les dades obtingudes podran ser consumides tant des d’entorns GIS com des del visor, on s’aniran carregant a mesura que es capturin i es posaran a disposició dels diferents municipis.