Un nou anunci, en què bona part dels ajuts, que es resoldran a principis de maig, serviran per tirar endavant projectes propis, com també per impulsar iniciatives d'entitats socials a través de subvencions


13/04/2023

La informació del Govern de la Generalitat ens anuncia que prepara la inversió més important feta a Catalunya destinada a millorar la vida de les persones, reforçant les polítiques socials com a prioritat d'aquest. Des d'ara i fins al 2026, el Departament de Drets Socials destinarà 400 milions d'euros provinents dels fons Next Generation EU a projectes d'ajuda als col·lectius més vulnerables, per reforçar, transformar i impulsar el conjunt dels serveis socials. Bona part dels ajuts, que es resoldran a principis de maig, serveixen també per tirar endavant projectes propis del Departament i també per impulsar iniciatives d'entitats socials a través de subvencions. 

Dels fons Next Generation EU assignats al Departament es destinaran a un ampli ventall de ciutadans, com ara la gent gran, les persones amb discapacitat, sense llar, o que pateixen un problema de salut mental, així com a infants i joves. L'objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que ningú quedi enrere a Catalunya, han anunciat. 

Els projectes que veuran la llum en els pròxims tres anys s'emmarquen en sis línies d’actuació: 
- La construcció i remodelació d'equipaments, amb nous centres per a gent gran, persones amb discapacitat, infants i joves, amb l'ampliació de places per a tots ells. 
- La integració de l'atenció social i sanitària. 
- La millora de l'eficiència energètica amb la instal·lació d'energia fotovoltaica en equipaments ja existents. 
- La tecnologia per transformar els serveis socials, que ajudaran a agilitzar i fer més senzills els tràmits administratius per als usuaris i també per als professionals socials. 
- La innovació social. 
- I la millora de l'accessibilitat a tots els equipaments de Catalunya.

En total, més de 300 iniciatives socials d'arreu de Catalunya rebran aquests fons europeus EU per desenvolupar els seus projectes d'ajuda als col·lectius més vulnerables, com per exemple:

A Barcelona, hi ha prevista una nova residència assistida de gent gran al carrer Benavent de les Corts, on es crearan entorns similars als d'un domicili particular; i l'ampliació de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Can Serra, a l'Hospitalet de Llobregat, per adaptar-la al model d'atenció centrat en la persona, amb unitats de convivència que fomentaran l'autonomia personal. 

A Girona s'instal·laran sistemes d'energia fotovoltaica a les residències geriàtriques Creu de Palau i Puig d'en Roca, totes dues a la ciutat de Girona, i es reformarà la residència de gent gran els Arcs, a Figueres. 

A Tarragona ja està en marxa la transformació de l'Antiga Ciutat de Repòs de Tarragona en un alberg juvenil per promoure el benestar emocional de nens, adolescents i joves; mentre que Tortosa acollirà una de les 13 unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, conegudes com a "Barnahus", que hi haurà arreu de Catalunya. 

I a la demarcació de Lleida, a la capital del Segrià i a la Seu d'Urgell, es posaran en marxa altres dues unitats més de Barnahus. A Lleida, a més, es reformarà la residència Empresseguera, per a persones amb discapacitat psíquica amb trastorns de conducta. 

Els 400 milions d'euros provinents dels fons Next Generation EU s'afegeix el pressupost del destinat al Departament, que enguany supera els 3.500 milions d'euros. D'aquests, més de 2.000 milions es destinaran a abordar el repte de la vida independent, en aquest anunci.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 3 d'abril 2023.