Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua són un recurs de la Diputació de Barcelona per reduir l’estrès i la sobrecàrrega emocional de les persones cuidadores no professionals. L’última edició va comptar amb la participació de 531 persones cuidadores no professionals de 91 municipis, i es van realitzar fins a 1.140 hores d’atenció. Unes xifres que enguany es preveu que siguin similars






06/11/2023

A través dels Grups es comparteix l’experiència de la cura amb altres persones en la mateixa situació, s’adquireixen hàbits saludables per gestionar les emocions i s’aprenen tècniques d’autocura. La realitat posa de manifest que són les dones les qui majoritàriament proveeixen aquestes cures, assumint tant la cura d’infants com de progenitors. Aquesta situació propicia que vulnerin el seu dret a la conciliació amb la vida social, laboral i, fins i tot, familiar.

Seguint les dades de participació de l’edició anterior, un 78% de persones cuidadores eren menors de 65 anys i un terç (33%) cuiden el pare o la mare. Hi ha un 41% que tenen cura de la seva parella i el 77% ho van fer per primera vegada. Les persones participants van valorar amb un 9,27 d’un màxim de 10 l’índex de satisfacció.

Des de la Diputació de Barcelona, es promou el recurs de Municipi cuidador. Es tracta d’un servei per acompanyar els municipis en la seva estratègia municipal de cures. A través del seu assessorament, la població disposa d’un diagnòstic que mostra quins són els recursos i serveis d’atenció a la cura, així com la població que conforma l’univers de provisió i recepció de les cures i, finalment, quines són les expectatives i preferències a l’hora de rebre i proveir-les.

L’objectiu és afavorir una major corresponsabilitat, una socialització de les cures cap a l’àmbit públic i el suport de les famílies, principalment dones que assumeixen les cures, de forma remunerada o no. Enguany, les poblacions que s’han acollit a aquest recurs són Abrera, Sant Pere de Ribes, Canovelles, Palau-solità i Plegamans, Viladecans, Esplugues de Llobregat, Sant Perpètua de Mogoda i Centelles.