La 3a edició de ‘Mercats sostenibles’ ha fet una prova pilot a 4 mercats de Badia del Vallès, el Prat de Llobregat i Sant Joan Despí. Els clients obtenien un segell cada cop que compraven amb els seus propis envasos, i un regal per cada 10

124 alumnes d’ESO dels instituts municipals s’ha involucrat en la iniciativa amb un projecte educatiu


29/12/2023

La campanya ‘Mercats sostenibles’, impulsada per la Diputació de Barcelona per conscienciar els clients dels mercats municipals sobre la importància de reduir residus d’un sol ús, ha permès estalviar l’ús de més de 27.000 bosses de plàstic en un mes. El projecte, que enguany arribava a la 3a edició, s’ha fet als mercats municipals del Prat de Llobregat, de Badia del Vallès, de les Planes i de Sant Joan Despí. Del 30 d’octubre al 2 de desembre, les persones que compraven en aquests mercats podien demanar a algun dels 67 paradistes adherits a la campanya un "Passaport sostenible”. En aquest passaport, els clients obtenien un segell per cada compra feta sense generar residus, per exemple quan portaven els seus propis envasos o bosses reutilitzables. Quan l’usuari aconseguia 10 segells al seu passaport, rebia com a obsequi una bossa de reixeta reutilitzable i de cotó i podia participar en el sorteig de tres lots de productes residu zero a cada mercat. En total, en aquesta edició s’han completat 2.772 passaports, el que suposa més de 27.000 compres fetes sense generar residus.

El projecte ‘Mercats sostenibles’ va començar el 2021 als mercats municipals de Manresa, Viladecans i Rubí. L’any passat es va fer la segona edició als mercats de Vilafranca del Penedès, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès, Mataró, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, i Igualada.

La campanya involucra també l’alumnat d’ESO dels instituts municipals mitjançant un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat.