En actuacions impulsades pel Departament de Drets Socials






21/02/2024

El Departament de Drets Socials, ha presentat a la Paeria de Lleida la inversió social del Govern de la Generalitat amb fons Next Generation EU (NGEU) a les comarques de Lleida. En total, s'invertiran 25,9 milions d'euros que serviran per a finançar 67 projectes socials en aquest territori. 

La informació diu que dels fons NGEU assignats a aquest Departament es destina a un ampli ventall de ciutadans, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o amb malaltia mental i persones sense llar. Reben finançament tant projectes propis del Govern com iniciatives impulsades pels governs locals o per entitats del tercer sector, centres de recerca i d'altres agents socials implicats en l'atenció social. 

Del resum d'actuacions totals es construiran 3 equipaments nous a les comarques de Lleida i se'n remodelaran i ampliaran 9 més. Els centres de nova construcció són la residència per a gent gran a Guissona, amb una capacitat de 242 places; el centre de dia Zona Alta a Lleida, i el Centre d'atenció diürna de Puigverd d'Agramunt. 

Pel que fa als edificis remodelats o reformats, la Fundació Alba ha rebut més de 900.000 euros del fons NGEU per a enllestir les obres de l'Espai La Bassa, a Sant Martí de Riucorb, unes instal·lacions que disposaran de nous espais i serveis de caràcter assistencial (imatge notícia).

Per tal de fomentar l'autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, es finança a les comarques de Lleida 11 iniciatives tecnològiques que comporten un impacte directe en la qualitat de vida de les persones. Un de l'ens beneficiaris d'aquesta línia ha estat l'Ajuntament d'Aitona, que ha rebut 168.000 euros per impulsar un pla integral d'assistència sociosanitària domiciliària al municipi. 

Un altre dels projectes destacats anunciats en aquest àmbit, en aquest cas, és que es disposarà de 200 assistents robòtics intel·ligents ARI, per començar el pilotatge pel conjunt del país. 

En el sector social la innovació esdevé imprescindible per avançar i millorar en l'atenció a col·lectius vulnerables. Per això, s'impulsarà 10 projectes pilot en l'àmbit dels serveis socials. Un projecte pilot per a un nou model d'atenció a centres sèniors, pel qual rep més d'un milió d'euros dels fons NGEU. 

Del programa destinat a equipaments que atenen infants i joves a la demarcació de Lleida suma 6 actuacions que engloben, entre d'altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, actuacions de millora ecològica en cases de colònies o reformes en albergs. En aquest sentit, destaca una inversió de més d'1,2 milions d'euros per a la construcció de la Barnahus a Lleida per atendre infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals i que també es destinen 745.000 euros a l'Alberg de Joventut de Lleida per millorar els sistemes de climatització i fer-los més sostenibles. 

Finalment, cal destacar la millora de l'accessibilitat, tant física com sensorial, la darrera línia inclosa en els fons NGEU, ja que en aquest àmbit i de la mà dels governs locals, 17 ajuntaments rebran subvencions per valor de 657.000 euros per a dur a terme projectes de millora de l'accessibilitat als espais d'atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. També es faran intervencions en altres edificis i espais com ara la biblioteca de les Borges Blanques o en l'Arxiu Històric, biblioteques i serveis territorials del Departament de Cultura i a l'edifici judicial de Lleida.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 15 de febrer 2024.