Els tres projectes han estat finançats amb fons del PO FEDER de Catalunya 2014-2020






22/03/2024

Una delegació formada per representants de la Comissió Europea, el Govern espanyol i la Generalitat han visitat tres projectes catalans que reben finançament del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La comitiva ha pogut conèixer de primera mà l'Espai Cràter d'Olot, l'escola Pla del Puig de Sant Fruitós del Bages i les instal·lacions del Sincrotró Alba. Tots tres projectes han sigut possibles a les contribucions tant dels ajuntaments com de la Generalitat i la Comissió Europea.  

L'Espai Cràter Olot és un projecte de l'Ajuntament d'Olot que actua com a punt de trobada entre la comunitat educativa, social i científica així com els diferents sectors de la ciutat amb l'objectiu de fomentar la innovació i la participació per abordar els reptes globals a escala local. L'espai, construït fa dos anys i que compta amb 1,8 milions d'euros de FEDER, se situa a l'interior del volcà Puig del Roser i és un important instrument divulgador i de patrimoni de la zona volcànica de la Garrotxa.  

Les noves instal·lacions de l'escola Pla del Puig, a Sant Fruitós del Bages, que acullen a dos-cents vint infants, permeten cobrir les necessitats educatives del municipi, que fins ara es prestaven en instal·lacions temporals o en escoles d'altres poblacions. La nova infraestructura, més sostenible i eficient, ha comptat amb el finançament dels fons REACT-UE, en el marc del programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020. 

També han visitat el Sincrotró Alba és un accelerador d'electrons de manera que es produeix llum que permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials, per estudiar-ne les propietats. S'utilitza en biociències, la ciència de materials i l'estudi de la matèria condensada i és la infraestructura científica de tercera generació més important del Mediterrani. El Sincrotró Alba rep un ajut del FEDER de 2,1 milions d’euros i el pla operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 té assignades tres operacions per un import total de 4,2 milions d’euros addicionals. 

Han format part de la delegació la DG de Política Regional i Urbana de la Unitat Portugal-Espanya de la Comissió Europea, la directora general de Fons Europeus del Ministeri d'Hisenda i el director general de Fons Europeus i Ajuts d'Estat de la Generalitat, entre altres. 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 19 de març 2024.