El passat dimarts 16 d’abril, el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, acompanyat de la secretària general de l’entitat, Susanna Mérida, van assistir a l’acte que es va portar a terme a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, de commemoració dels 40 anys de la institució del Síndic de Greuges de Catalunya

El 20 de març va fer quaranta anys de l’aprovació de la Llei del Síndic de Greuges, que s’ha anat modificant per ampliar-ne les competències. Al llarg d’aquests anys més de 800.000 persones han confiat en la institució i han contribuït fer-la una eina transformadora de l’Administració i de les seves polítiques públiques






18/04/2024

L’Hivernacle del Parc de la Ciutadella va acollir l’acte de celebració del quarantè aniversari de l’aprovació de la Llei del Síndic de Greuges de Catalunya. L’esdeveniment, en què van participar més de dues-centes cinquanta persones, va comptar amb la presència de nombroses personalitats del país, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Anna Erra; diversos consellers; el defensor del poble d’Espanya, Àngel Gabilondo; l’exsíndic de greuges, Rafael Ribó, i altres representants d’entitats socials.

Durant l’acte també es va projectar un vídeo inèdit que repassava els quaranta anys de la institució, les fites aconseguides i l’ampliació de les seves atribucions. La peça audiovisual posa de manifest que, tot i el transcurs del temps, els quatre síndics –Frederic Rahola, Anton Cañellas, Rafael Ribó i Esther Giménez-Salinas– han compartit la preocupació pels temes socials i per donar una cobertura especial als col·lectius més vulnerables. Es va donar veu, a més, a tres testimonis que representen diferents àmbits de la societat i que han tingut una vinculació especial amb la institució, i a dos membres de l’actual Consell Assessor Jove.

La Llei del Síndic de Greuges de Catalunya es va aprovar el 20 de març de 1984 i va entrar en vigor l’abril d’aquell any. Des d’aleshores la institució ha anat ampliant les seves competències, la qual cosa li ha permès supervisar més drets i llibertats –com els drets LGTBI o els drets de les persones privades de llibertat– però també empreses privades subministradores de serveis públics.