Una mesura dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per combatre la bretxa digital entre les zones rurals i urbanes, la despoblació i impulsar l'economia






18/04/2024

Els ministeris de Política Territorial i per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, han remès una carta als responsables de tots els governs locals espanyols per sol·licitar la seva col·laboració en el desplegament de les infraestructures de telecomunicacions. On també es recorda la rellevància de comptar amb excel·lents xarxes de telecomunicacions per combatre la bretxa digital entre les zones rurals i urbanes, la despoblació i impulsar l'economia.

Actualment, el Govern espanyol, diu la informació que està mobilitzant actualment més de 2.600 milions d'euros (2.000 milions d'ells d'inversió pública) per desplegar les xarxes d'última generació, i per això sol·liciten la "complicitat i participació" dels responsables dels governs locals per "prioritzar i agilitzar els tràmits dels permisos pendents". L'objectiu, assenyala la carta, és que els beneficis d'aquestes infraestructures "arribin a tota la ciutadania" i garantir-hi "la cohesió social i territorial".

Destaca aquesta informació que Espanya ja ha aconseguit tancar la bretxa digital entre les zones rurals i urbanes, permetent que el 100% dels ciutadans tingui connectivitat fixa de banda ampla ultraràpida (100 Mbps). En aquest sentit, es subratlla el programa UNICO Demanda Rural, a través del projecte Connecta't 35 encarregat a Hispasat, ofereix connexió de 200 Mbps per 35 euros al mes en aquelles zones on no hi ha oferta comercial disponible d'alta velocitat. Una actuació emmarcada dins de la inversió "Extensió de la banda ampla ultraràpida" del component 15 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Addicionalment, a aquest programa, hi ha dos plans més en marxa per ampliar la cobertura de les xarxes de fibra òptica i xarxes mòbils 5G, que poden tenir un gran impacte en la millora de la connectivitat dels municipis de menys de 10.000 habitants.

Font: Govern d'Espanya - 12 d'abril 2024. 

(Aquí) més informació sobre el tema al web.