En total són cinc projectes que aposten per la transició cap a un transport més net, més ecològic i més centrat en les persones


30/04/2024

FedEx Express Europa i EIT Climate-KIC han seleccionat els projectes de Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet (Espanya), Lisboa (Portugal), Utrecht (Països Baixos) i Liverpool (Regne Unit) per rebre finançament econòmic en la segona edició del Desafiament de Mobilitat de Ciutats Sostenibles. La iniciativa, llançada i coordinada per EIT Climate-KIC, principal agència i comunitat d'innovació climàtica d'Europa, s'ha finançat, per segon any, a través de la Charities Aid Foundation (CAF) Amèrica, gràcies a una subvenció de FedEx.

Aquesta iniciativa es va establir per finançar fins a cinc projectes que aposten per la transició cap a un transport més net, més ecològic i més centrat en les persones. En aquest sentit, se'n va fer partícips tots els ajuntaments, municipis o institucions locals dels estats membres de la UE, els països associats a Horitzó Europa, el Regne Unit i Suïssa, per presentar propostes que s'alineïn amb l'agenda climàtica d'Europa.

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, diu del seu projecte: "...que aprofita amb entusiasme l'oportunitat que li brinda el desafiament per la mobilitat, que ens permet millorar els nostres 'itineraris climàtics'. Amb aquest finançament, avancem cap al foment d'estils de vida locals més saludables, la promoció de la sostenibilitat i l'enriquiment de la nostra comunitat.".

I l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, presenta el seu: "...amb l'objectiu de promoure i empoderar més persones, especialment mares i infants, a fer servir la bicicleta com a mitjà de transport sostenible, respectuós amb el medi ambient i que contribueix a millorar la salut, la qualitat de vida i l'autonomia de la ciutadania. Aquest és un exemple més del nostre compromís ferm per un model de ciutat igualitària, sostenible i segura, i que està fortament implicada en la lluita contra els efectes de la crisi climàtica que vivim.".

EIT Climate-KIC ha rebut un total de gairebé 100 projectes enfocats en el potencial d'impacte ambiental i social positiu, aprenentatge i replicabilitat. La subvenció, patrocinada per FedEx, és d'un total de 365.000 euros, i es repartirà entre les cinc ciutats elegides amb unes quantitats que oscil·laran entre els 65.000 i els 85.000 euros.

Quatre dels projectes guanyadors provenen de municipis compromesos amb NetZeroCities, una iniciativa coordinada per EIT Climate-KIC (aquí més informació) i finançada pel programa marc Horitzó 2020 per aconseguir 100 ciutats europees intel·ligents i climàticament neutres d'aquí al 2030. El codesenvolupament i la coordinació del Desafiament de Mobilitat de Ciutats Sostenibles, juntament amb FedEx, estimulen encara més les ambicions i les oportunitats perquè les ciutats descarbonitzin el transport, millorin la qualitat de l'aire local i construeixin comunitats més resilients al clima.

L'edició anterior del desafiament va donar suport a les ciutats de Hackney (Regne Unit), Espoo (Finlàndia), Olot (Espanya) i Karasu (Turquia) amb subvencions de fins a 70.000 dòlars (65.000 euros).

Font: Sostenible - 23 d'abril 2024.