Dimarts 4 de juny de 2024, a la seu del Comitè Europeu de les Regions, a Brussel·les






23/05/2024

Amb la revisió a mitjà termini de les Nacions Unides (ONU) dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la publicació de la primera revisió voluntària de la Unió Europea, el 2023 va ser un any clau per als ODS i es van dur a terme moltes activitats per contribuir a aquestes fites.

El 2024 hauria de ser l'any per digerir totes les dades i la informació que es va reunir i es va presentar a l'ONU. Hauria de ser l'any per extreure lliçons d'aquestes dades i prendre mesures per superar els reptes identificats l'any passat.

Entre la intensa activitat de l'any 2024, el Comitè Europeu de les Regions (CER) es va unir amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i l'ONU per dur a terme una enquesta: "Localitzar els ODS en un panorama canviant" que va durar des del 22 de febrer de 2023 fins al 9 de juny de 2023.

Els resultats s'analitzen i detallen a l'informe corresponent de l'OCDE (aquí), llançat el  20 de març d'enguany. Un dels resultats clau va ser que el finançament va ser un obstacle important per localitzar els ODS a la Unió Europea (UE).

Paral·lelament, la revisió voluntària de la UE també va reconèixer la necessitat de treballar amb el CER per contactar amb les autoritats locals i regionals per accelerar la implementació dels ODS.

Sobre aquesta base, el CER organitza aquest taller el dimarts 4 de juny de 2024, a la seu del Comitè Europeu de les Regions, a Brussel·les, per mantenir un diàleg estructurat entre la Comissió Europea (CE) i les autoritats locals i regionals de la UE sobre un tema clau identificat dels ODS: el finançament. L'objectiu del taller és doble: informar l'administració de la CE sobre els reptes per territorialitzar els ODS abans de la nominació dels seus nous líders; i informar les regions i les ciutats sobre les oportunitats de finançament de la UE, especialment per part de la CE i el Banc Europeu d'Inversions.

L'esdeveniment disposarà dels serveis clau de la CE, així com representants de regions i ciutats, associacions territorials i membres del CER que lideren la implementació dels ODS.

La discussió mostrarà exemples de bones pràctiques per portar endavant els ODS a escala local i regional i tindrà la participació de socis clau com l'OCDE i el Centre Comú de Recerca de la UE.

Aquest taller de diàleg es complementa amb un diàleg UE-ONU sobre la localització dels ODS que tindrà lloc a la tarda del mateix dia.

Font: Comitè Europeu de les Regions - 20 de maig 2024.