Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV)

15/04/2024

El Programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV), té oberta la convocatòria anomenada: Transició democràtica, (re)construir i enfortir la societat basada en l'estat de dret, la democràcia i els drets fonamentals (CERV-2024-CITIZENS-REM-TRANSITION).

L'experiència del segle XX a Europa mostra la fragilitat de la democràcia i la necessitat constant que les persones s'impliquin i defensin les institucions democràtiques i els valors. Experiències històriques com les de les dècades dels anys 20 i 30, quan les democràcies novament establertes van declinar a causa d'atacs interns o externs, són recordatoris evidents d'aquesta vulnerabilitat. Els èxits actuals tornen a estar sota pressió amb l'augment del populisme, l'extremisme i les divisions socials. Igualment, la transició democràtica des de règims autoritaris o totalitaris va necessitar la (re)construcció d'institucions democràtiques basades en l'estat de dret, que protegeixen els drets fonamentals de tots els membres de la societat, com va passar després de la Segona Guerra Mundial i després de 1989. La UE és una comunitat de valors i tots els seus estats membres es basen en aquests valors. Mentre que la transició i consolidació democràtica van preparar el terreny per a la societat democràtica, proporcionar justícia històrica després de la fi dels règims totalitaris i autoritaris per a les víctimes i les comunitats afectades pot contribuir a la curació de la societat.

Els projectes dins d'aquesta prioritat haurien de centrar-se en la transició des del règim autoritari i totalitari a la democràcia en diferents països europeus, les seves similituds i diferències i les lliçons apreses per al futur sobre com defensar i mantenir valors de la UE com la democràcia, l'estat de dret i els drets fonamentals. Al mateix temps, els projectes també poden explorar els mitjans de justícia històrica, sigui a través de judicis, restitució o amnistia.

La convocatòria compta amb un pressupost d'1.510.000 euros i amb projectes que no poden ser inferiors a 50.000 euros, amb una durada de 12 a 24 mesos i un mínim de 2 entitats.

El termini de la convocatòria té com a data límit el 6 de juny de 2024, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).