La Diputació Permanent ha validat avui el decret llei que regula el reompliment de les piscines declarades refugi climàtic, amb els vots a favor d’ERC, els vots en contra de Vox, la CUP, ECP i el PPC i l’abstenció del PSC-Units, JxCat i Cs. Així mateix, ha validat, amb els vots a favor de tots els grups, excepte Cs, que s’ha abstingut, el decret llei que estableix ajuts per al sector agrari afectat per la sequera. En canvi, el decret llei sobre els lloguers de temporada i d’habitacions ha estat derogat amb els vots a favor d’ERC, la CUP i ECP, els contraris de JxCat, Vox, Cs i el PPC i l’abstenció del PSC-Units

27/05/2024

Decret llei sobre piscines

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en funcions, David Mascort, ha presentat el Decret llei 4/2024, del 16 d’abril, pel qual s’adopten mesures urgents per pal·liar els efectes de la sequera en l’àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya. El text regula el reompliment de les piscines declarades refugis climàtics, modifica el règim sancionador per incompliment del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera i estableix llindars màxims de referència en el consum d’aigua i un règim especial per a les dessalinitzadores d’aigua de titularitat privada.

El decret ha estat validat amb 6 vots a favor (ERC), 4 en contra (Vox, CUP, ECP i PPC) i 12 abstencions (PSC-Units, JxCat i Cs). La Diputació Permanent també ha acordat, a petició dels grups, i per 8 vots a favor (JxCat, Vox i ECP), 6 en contra (ERC) i 8 abstencions (PSC-Units, CUP, Cs i PPC), que el text es tramiti com a projecte de llei.

En el debat hi han intervingut Ferran Pedret (PSC-Units), Josep Rius (JxCat), Joan Garriga (Vox), Xavier Pellicer (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Marta Vilalta (ERC).

Decret llei d’ajuts al sector agrari

El conseller Mascort ha presentat també el Decret 5/2024, del 24 d’abril, pel qual s’estableixen mesures extraordinàries i urgents de suport al sector agrari afectat greument per la situació de sequera i s’adopten altres mesures de caràcter econòmic i administratiu. El text ha estat validat amb 19 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, Vox, CUP, ECP i PPC) i 1 abstenció (Cs).

El decret estableix ajuts per a les explotacions agràries afectades per la sequera i mesures per combatre plagues, com la de conills de bosc, a fi de protegir els cultius. A més, amplia la protecció i cobertura laboral dels bombers voluntaris i regula el mecanisme de finançament dels serveis socials bàsics que han de prestar els ens socials mitjançant un mecanisme ordinari de finançament.

En el debat hi han intervingut Raúl Moreno (PSC-Units), Francesc de Dalmases (JxCat), Joan Garriga (Vox), Xavier Pellicer (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Marta Vilalta (ERC).

Decret per regular els lloguers de temporada

Finalment, la Diputació Permanent ha derogat, amb 8 vots a favor (ERC, CUP i ECP), 9 en contra (JxCat, Vox, Cs i el PPC) i 5 abstencions (PSC-Units), el Decret llei 6/2024, del 24 d’abril, de mesures urgents en matèria d’habitatge.

El decret, que ha presentat la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, tenia per objecte introduir modificacions en la regulació dels habitatges temporals i en el lloguer d’habitacions.

En el debat hi han intervingut Alícia Romero (PSC-Units), Mònica Sales (JxCat), Joan Garriga (Vox), Xavier Pellicer (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Jordi Orobitg (ERC).


Adjuntem a continuació tres disposicions publicades al DOGC de 27 de maig:

Validació del Decret llei 4/2024, pel qual s'adopten mesures urgents per pal·liar els efectes de la sequera en l'àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya

Validació del Decret llei 5/2024, pel qual s'estableixen mesures extraordinàries i urgents de suport al sector agrari afectat greument per la situació de sequera i s'adopten altres mesures urgents de caràcter econòmic i administratiu

Acord de derogació del Decret llei 6/2024, del 24 d'abril, de mesures urgents en matèria d'habitatge