El dimecres 11 de febrer, la Federació de Municipis de Catalunya, representada per Josep M. Freixanet, president de la Comissió d’Educació de l'FMC i alcalde d'Olost, va comparèixer davant la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament






12/02/2015

La intervenció de Freixanet es va basar en la defensa de quatre idees força que des de la Federació de Municipis considerem que donen contingut als aspectes més rellevants:

· Reconeixement de la implicació del món local: "Cal posar en valor la feina feta pels ajuntaments en relació a la Formació Professional".

· Només serà útil una Llei d'FP si fa possible la integració real de la formació inicial i l’ocupacional: "és a dir que no es limiti a una simple coordinació entre departaments de la Generalitat".

· L’Institut de Formació i Qualificació Professional de Catalunya ha de ser l’òrgan executor, l’ens encarregat de gestionar les polítiques públiques de formació professional: "No podem desaprofitar aquesta oportunitat. Cal que aquest organisme aglutini totes les competències de formació professional, les d’Ensenyament i les de Treball amb el seu finançament corresponent".

· Garantir la representació de les Entitats Locals en la Comissió rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, que és l’òrgan decisiu de la planificació estratègica i avaluació de les polítiques que han de regir aquest sistema: "per aquest motiu, des de l'FMC creiem necessària la representació de les entitats municipalistes (FMC i ACM)".

Freixanet en la seva intervenció també ha recordat la implicació històrica del món local en la formació professional, remarcant la llarga experiència dels ajuntaments coneixedors del territori, i que han tingut la capacitat de crear estructures on hi són els representants dels sectors educatius, socials i econòmics que operen a les ciutats. El President de la Comissió d’Educació també ha recordat que "el món local som govern, i com a tal, volem participar de les decisions en relació a la Formació Professional. El que demanem des del món local és 'coresponsabilitat'".

A la compareixença també han intervingut la presidenta de la Comissió d’Educació de l’ACM, i Josep Maria Marco, en representació del Fòrum de Ciutats amb consell de Formació Professional, que també ha defensat el rol de l’administració local en aquesta nova llei que es tramita al Parlament, així com la proposta de creació d’un Observatori de l’FP a Catalunya.