El Fòrum SD va commemorar a Lleida els dies 25 i 26 de febrer els 25 anys de la presència de sindicatures locals a Catalunya. Es va celebrar a Lleida per ser la primera ciutat que va recuperar per a l'àmbit local aquesta institució






26/02/2015

Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, va tenir el seu espai en les Jornades en la taula rodona sobre 'Ajuntaments, transparència i sindicatures locals'. En aquest cas va estar acompanyat per Albert Batalla, representant de l'ACM i alcalde de La Seu de l'Urgell; Sara Vila, representant d'ICV i dputada al Parlament de Catalunya; i Bernat Solé, representant d'ERC i alcalde d'Agramunt.
 
En la seva intervenció va destacar que "els governs locals i els síndics compartim la visió de proximitat amb la nostra ciutadania i que és precisament el bon govern el que necessita d'aquesta proximitat". "Crec que el repte és aconseguir un gran acord que permeti generar il·lusió i confiança vers les institucions locals". Al mateix temps, també va expressar "la necessitat d'un gran compromís d'integritat institucional i continuar col·laborant amb la formació de síndics i electes locals".
 
Les experiències de les ciutats que fa temps que disposen de sindicatures locals també van estar presents a les Jornades, amb Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Carles Puigdemont, alcalde de Girona; i Jesús Gutiérrez, secretari de l'Ajuntament de Lleida, que van aportar la seva visió respecte el paper dels síndics com un mecanisme més de protecció, defensa i promoció dels drets de la ciutadania des de la proximitat de l'àmbit local. El contrapunt a la seva visió el va donar Joan Barrera, síndic de greuges de Cornellà de Llobregat.

Les jornades, inaugurades per Àngel Ros, alcalde de Lleida; i Josep Giné, president del FòrumSD i síndic local de Lleida, també van voler donar veu a alguns dels ex síndics i ex síndiques locals que van compartir les seves experiències en la creació de la institució als municipis catalans. La cloenda va anar a càrrec de Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya; del mateix Josep Giné; i va tancar les jornades Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya.