La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, va anunciar el passat 11 de març que el seu Departament ja té enllestit el Decret que regularà les condicions perquè les víctimes de violència masclista, que han sofert seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica, rebin una indemnització






12/03/2015

El decret fixa que les beneficiàries de la indemnització seran les que requereixen "objectivament per a la seva curació" tractament mèdic, quirúrgic o psicològic; els fills i les filles menors de 26 anys o majors d'aquesta edat si tenen reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 65% que depenguin econòmicament en el moment de la mort de la mare, i les persones sotmeses a tutela o acolliment familiar preadoptiva de la víctima en el mateix supòsit. Amb la regulació per decret d’aquesta indemnització i la propera dels Centres d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre Violència Masclista, actualment en fase de disseny, es culminarà el desplegament de la Llei.

El Decret que aprovarà el Govern, fixa que la indemnització econòmica es concedirà per una sola vegada i el seu abonament es realitzarà en un sol pagament. L’import de la indemnització econòmica serà el següent:

- en el cas de dones que com a conseqüència de la violència masclista pateixin seqüeles, lesions corporals o danys físics o psíquics de caràcter greu, l’import serà de cinc vegades l’indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) mensual.

-en el cas de dones amb una discapacitat reconeguda amb un grau igual o superior al 33% o es tracta d’una dona seropositiva, la quantitat s’incrementarà un 25%.

-en el cas de fills o filles de víctimes mortals a conseqüència de violència masclista, la indemnització és de 10 vegades l’IRSC mensual.

Aquestes indemnitzacions són compatibles amb les indemnitzacions que s’hagin pogut establir en una sentència judicial o bé amb altres prestacions públiques o privades que corresponguin legalment a les persones beneficiàries.

A efectes de tenir el dret a rebre aquesta indemnització, caldrà una resolució judicial que acrediti que la sol·licitant o la mare del sol·licitant ha estat víctima de violència masclista. El dret a sol·licitar la indemnització regulada en aquest decret prescriu al cap d’un any des de la data de notificació de la resolució judicial.

El decret també especifica que les persones beneficiàries hauran d’estar empadronades i residir legalment a Catalunya o bé quan la dona víctima de la violència masclista treballa a Catalunya i els fets causants del dret a la indemnització hagin ocorregut a Catalunya.

L’expedient de la indemnització econòmica s’inicia a sol·licitud de la dona interessada o dels fills i filles de les víctimes mortals i, en cas de ser menors d’edat, per qui ostenti la representació legal o exerceixi la guarda de fet.

El decret també inclou les disposicions relatives a l’ajut estatal econòmic per a dones víctimes de la violència masclista amb un determinat nivell de renda i amb especials dificultats per obtenir un lloc de treball. Aquest ajut ja estava regulat tal i com disposa la Llei orgànica estatal de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, però s’ha aprofitat el decret per incloure en una única disposició normativa tot allò relatiu a les indemnitzacions per violència masclista.

Cal recordar que les persones beneficiàries d’aquest ajut han d’estar empadronades a Catalunya i no tenir rendes que superin mensualment el 75% del salari mínim interprofessional vigent, exclosa al part proporcional de dues pagues extraordinàries, i tenir dificultats per obtenir un lloc de treball, fet que caldrà acreditar a través d’un certificat del Servei Català d’Ocupació.

En aquests casos, les situacions de violència de gènere que donen lloc a l’ajut econòmic s’acrediten amb l’ordre de protecció a favor de la víctima, quan estigui en vigor, o bé per la sentència condemnatòria dels fets.

El termini màxim per notificar la resolució serà de tres mesos.