L'FMC reuneix més de 400 electes i tècnics locals en una jornada per analitzar els instruments, principis i valors que incorpora la Llei de la transparència. Amb una gran afluència, la jornada va tenir lloc el dimarts 21 i el dimecres 22 d'abril, a l'Auditori ONCE, amb l'objectiu de proposar recomanacions per a la seva implantació en el règim organitzatiu i competencial dels governs locals






23/04/2015

La jornada va ser organitzada conjuntament per la Federació de Municipis de Catalunya i l'ACM amb les diputacions, i la col·laboració del Comissionat pe a la Transparència i l’Accés a la Informació Pública, la Generalitat de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Sindicatura de Comptes de Catalunya, l'Autoritat de Protecció de Dades, l'Oficina Antifrau i el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’administració local de Barcelona.

Atesa la imminència de l’entrada en vigor d'aquesta llei, s'ha organitzat aquesta jornada, atès que la regeneració democràtica és un dels grans reptes que han d’afrontar els governs locals del segle XXI. La societat demana més transparència, participació i col·laboració ciutadanes als representants i empleats públics com a reacció davant els dèficits democràtics existents. En aquest sentit, la Llei catalana 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern vol impulsar una renovació dels valors públics per restablir la confiança de la ciutadania en les institucions.

En la intervenció del president de l'FMC, que va tenir lloc a la inauguració de la jornada, va destacar que "tractar de la transparència i de l’accés a la informació pública és relativament fàcil des del punt de vista regulador, normatiu. Tractar, però, de bon govern ja és més difícil, i tots hem de ser conscients d’aquesta dificultat". Afegint que "Un bon govern és aquell que proporciona més llibertat a l'ésser humà i el capacita adequadament per desenvolupar-se com a individu i com a integrant de la seva comunitat.

També va afirmar que "un bon govern s’ha de construir sobre la base de la participació, el diàleg i la cooperació. Aquest desitjable bon govern és inconcebible sense una bona administració".

En acabar el seu discurs va refermar el compromís de la Federació de Municipis de Catalunya amb el Govern de la Generalitat i amb els ciutadans i ciutadanes per esmerçar tots els recursos i treballar fermament per avançar en els canvis que la societat ens demana: "Aquest és el repte que tenim per enfortir el governs locals en la defensa de l’autonomia local i dels municipis".