Aquesta jornada es va celebrar el 10 de juny, d’acord amb el Conveni de col·laboració entre la Generalitat, l'FMC, i l'ACM per a l'impuls de la incorporació de clàusules socials en la contractació de l'Administració pública local






10/06/2015

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha inaugurat la jornada, que compta també amb la participació de la directora de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, Teresa M. Pitarch, i la cloenda anirà a càrrec del secretari del Govern, Jordi Baiget.

La primera ponència ha estat sobre l'Impuls de clàusules socials en la contractació pública de la Generalitat de Catalunya: polítiques i indicadors, i ha anat a càrrec de Teresa M. Pitarch, directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del Departament de la Presidència; Neus Colet, secretària tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa; i Albert Olives, responsable de l’Àrea d’Anàlisi Econòmica de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del Departament de la Presidència.

A continuació, Carles Rossinyol, president delegat de l'Àrea d'Hisenda i Recursos Interns de la Diputació de Barcelona; Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya; Isabel Muradàs, regidora d’Esports i Educació de l’Ajuntament de Girona; i Àngel Miret, gerent de l’Àrea de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona han presentat la ponència que tractava sobre la incorporació de clàusules socials en el marc de les administracions locals de Catalunya.

En la intervenció del secretari general de l'FMC s'ha demanat que "la reforma de la Llei de contractes mantingui les previsions d'obligatorietat en la incorporació de les clàusules socials per tal de protegir de forma efectiva les entitats del tercer sector, i que els poders públics contemplin en les reformes de la contractació que aquesta activitat és un instrument fonamental al servei de les polítiques actives d'ocupació".

En aquest sentit, des de la Federació de Municipis de Catalunya s'ha alertat de "l'excessiva preponderància dels criteris economicistes en les adjudicacions en l'etapa de crisi que patim, en detriment d'altres factors de lluita contra la pobresa i l'exclusió social", i s'ha reclamat "un gran compromís de les administracions autonòmiques i locals, sindicats, empresaris i organitzacions no governamentals i ciutadania per eixamplar la contractació responsable socialment en el sector públic i en el sector privat.

Un compromís en el qual l'FMC hi serà amb d'altres entitats municipalistes que vulguin adherir-s'hi".

Seguidament s'ha analitzat la perspectiva social sobre la necessària incorporació de les clàusules, a càrrec de M. Dolors Rusinés, secretària general del Departament de Benestar Social i Família; Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; Joan Segarra, president de la Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya; Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO; i Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT.

Joan Burjats, subdirector general de Seguiment i Avaluació de la Contractació Pública del Departament de la Presidència, ha presentat la taula rodona sobre les Claus jurídiques per a la incorporació de clàusules socials en els expedients de contractació. També han assistit a la taula Manel Díaz, subdirector general de Subministraments i Serveis del Departament d’Economia i Coneixement; Núria Gilabert, cap del departament jurídic de l’Àrea de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona; i Maria Dolors Jover, responsable d’Organització i Processos de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública.

La cloenda l'ha fet el secretari de Govern, Jordi Baiget.