Disponible la nova versió de l’aplicació informàtica per a la inscripció de convenis entre les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals en el Registre Electrònic de Convenis (CONCAEL), així com també s’ha creat una Base de Dades CONCAEL, i que podeu trobar al web de l'Oficina Virtual per a la Coordinació Financera amb les Entitats Locals

19/05/2015

Els art. 55 i art. 56 del RDL 17/2014, de 26 de desembre va crear el registre electrònic de convenis amb la finalitat de fer un seguiment sobre quins són els convenis subscrits i en vigor entre les CCAA i les EELL que impliquin obligacions financeres o compromisos de pagament, per a poder verificar el compliment de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, especialment pel que fa a l’art. 57.bis) de la LRBL.

Com podreu comprovar, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques crea també una "Base de Dades CONCAEL”, que tindrà caràcter informatiu, i on es podran registrar els convenis que tinguin signats les EELL amb la seva CCAA que impliquin obligacions financeres o compromisos de pagament a càrrec de la Comunitat Autònoma, i que no incloguin la clàusula de garantia de l’art. 57.bis) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril.

Us recordem que   les Entitats Municipalistes, FMC i ACM, el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Barcelona (CSITAL), i el Govern de la Generalitat, van acordar una redacció estàndard del text de la clàusula de garantia, que respecta els termes de legalitat en els compromisos de pagament.

Aquesta clàusula s’inclourà en els acords de delegació de competències de la Generalitat cap als ens locals i en els convenis de col·laboració entre la Generalitat i els ens locals que impliquin obligacions financeres o compromisos de pagament, en els termes previstos a l’esmentat article 57 bis) LBRL. D’acord amb aquest precepte, també s’hi hauran d’incloure en els supòsits de pròrroga d’aquells acords i convenis que s’haguessin subscrit prèviament a l’entrada en vigor de l’LRSAL.

 "CLÀUSULA XX. FINANÇAMENT DEL CONVENI

 Per contribuir a les despeses derivades de l’execució d’aquest conveni, la Generalitat de Catalunya ha de compensar a l’Ajuntament amb l’import previst a la clàusula ........ i aquest s’obliga a executar el pressupost d’acord amb els conceptes de despesa en aquest establerts.

Així mateix, l’Ajuntament (o ens territorial del què es tracti) ha de justificar l’actuació efectuada en la forma, terminis i condicions que preveu la clàusula ...., i trametre a la Generalitat de  Catalunya, juntament amb aquesta documentació, l’escrit de proposta de pagament sol·licitant l’abonament de l’import corresponent, perquè aquesta en el termini màxim de dos mesos, des de la recepció de l’escrit de proposta, notifiqui la conformitat a l’Ajuntament, el que comportarà el reconeixement de l’obligació de pagament i la condició de deute vençut, líquid i exigible.

Una vegada notificada la conformitat per l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya en els termes previstos en el conveni o, en el seu defecte, reconeguda automàticament per silenci, i transcorreguts quatre mesos des d’aquesta data sense que s’hagi efectuat el pagament, l’Ajuntament podrà comunicar-ho a l’Administració General de l’Estat, als efectes d’allò previst a l’article 57 bis de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases de Règim Local.

No obstant això, si en els termes previstos en el conveni, la Generalitat de Catalunya comunica a l’Ajuntament la seva discrepància amb la documentació tramesa, aquest haurà d’ esmenar o rectificar l’error. Rebuda la nova documentació, la Generalitat en el termini de dos mesos des de la recepció d’aquesta ha de notificar la seva conformitat, d’acord amb els paràgrafs anteriors, o disconformitat i si és conforme, dins del termini de quatre mesos següents a la notificació, ha d’efectuar el pagament. Transcorregut aquest darrer termini sense que s’hagi efectuat el pagament i previ requeriment en la forma i condicions previstes en el paràgraf anterior, l’Ajuntament podrà comunicar-ho a l’Administració General de l’Estat, als efectes d’allò previst a l’article 57 bis de la citada Llei 7/1985.”