Decret 80/2015, de 26 de maig, de les indemnitzacions i ajuts per a dones víctimes de violència masclista que estableixen l'article 47 de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, i l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere

03/06/2015

Aquest decret té per objecte, d’una banda, desplegar el contingut de l’article 47 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, i establir les condicions i requisits bàsics per a l’obtenció d’aquesta indemnització. Es tracta d’un dret subjectiu mitjançant el qual es garanteixen drets econòmics per a les dones en situació de violència masclista, per facilitar-ne la recuperació i reparació integral. D’altra banda, mitjançant aquesta regulació també es dóna compliment a la Resolució 520/VIII, de 2009, del Parlament de Catalunya, la qual insta el Govern a desplegar per reglament la citada Llei 5/2008, de 24 d’abril.

 La indemnització que configura la Llei requereix que les seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica tinguin caràcter greu, per la qual cosa es fa necessari el desplegament reglamentari d’aquest concepte. En aquest sentit, el present decret considera acreditat el caràcter greu en el cas de seqüeles, lesions o danys produïts com a conseqüència de la comissió d’infraccions penals que el Codi penal tipifica com a delictes, atès que són les que revesteixen més gravetat.