08/07/2015

En la pàgina web de l’Oficina Virtual de Coordinació amb les Entitats Locals del MHAP podeu trobar la nota publicada pel Ministeri en relació a l’obertura, novament, de les aplicacions per a la recepció de sol·licituds d’adhesió al Fons d’Ordenació i d’Impuls Econòmic, del Fons de Finançament a Entitats Locals.

S’estableixen dos períodes, entre els dies 1 i 15 d’aquest mes de juliol, estarà accessible l’aplicació per presentar sol·licituds al Fons d’Ordenació i al Fons d’Impuls Econòmic, en aquest 2015. I entre els dies 16 i 31 d’aquest mateix mes estarà accessible l’aplicació per a comunicar les necessitats financeres pel pròxim 2016 en relació al Fons d’Ordenació pels municipis que estiguin en risc financer per situació financera negativa o per les entitats locals que no es refinancin en termes de prudència financera, així com també al Fons d’Impuls Econòmic.  

A través del mateix portal de l’Oficina de Coordinació es pot accedir a la nova aplicació informàtica per la sol·licitud d’adhesió al Fons d’Ordenació, per aquells ajuntaments inclosos a l’art. 39.1.b) del RDL 17/2014, de 26 de desembre, i per sentències judicials fermes. 

Tal com podreu comprovar a l’entrar a l’aplicació, les Entitats Locals que sol·licitin l’adhesió al compartiment del Fons d’Ordenació és perquè es troben en la situació de risc financer que defineix l’art. 39.1.b) del RDL 17/2014, descrites en les lletres a), b) o c) de l’art. 21 del RDL 8/2013, de 28 de juny, conforme a les últimes dades disponibles en el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. 

Conforme al que s’especifica en el paràgraf anterior, la liquiditat que l’Ajuntament obtingui amb càrrec a aquest mecanisme es podrà destinar a: 

a) Atendre els venciments del principal i interessos dels préstecs a llarg termini en l’any 2015 que compleixin amb el principi de prudència financera.

b1) Atendre els venciments de les operacions de préstec a l’any 2015 formalitzades en el marc del mecanisme de finançament dels pagaments a proveïdors.

b2) Atendre els venciments derivats dels deutes que, en el marc del mecanisme de finançament dels pagaments a proveïdors, s’estiguin compensant mitjançant retencions en la participació en tributs de l’Estat.

c) Finançar l’anualitat que s’hagi de satisfer en l’exercici corrent per abonar les liquidacions negatives que resultin de les regles contingudes als capítols II i IV dels Títols II i III del text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel RDL 2/2004, de 5 de març, i en les Lleis de Pressupostos Generals de l’Estat.

d) Finançament de l’execució de sentències fermes per part de l’Entitat Local.

(en el cas de sol·licitar alguna de les mesures contemplades als apartats b1), b2), o c) serà necessari sol·licitar les necessitats financeres de l’apartat a)).