Un decret del govern reconeix la competència municipal en la regulació dels mercats de marxants i estableix les pautes bàsiques que han de preveure les ordenances dels municipis per regular aquesta activitat en aspectes com ara la seva ubicació, contingut i gestió

15/07/2015

El Consell Executiu ha aprovat un decret que regula la venda no sedentària en mercats de marxants. A Catalunya hi ha més de 570 mercats de marxants de periodicitat setmanal en uns 480 municipis, que s’estructuren en unes 30.300 parades i donen feina a més de 8.000 persones de manera directa.

El text també dóna estructura jurídica a cada mercat de marxants. Així, s’estableixen els procediments per a la creació, modificació i extinció de mercats, i els corresponents canals de participació perquè els marxants hi siguin representats. També s’habiliten òrgans de resolució de conflictes entre ajuntaments i marxants i es delimita el règim d’autoritzacions d’accés al mercat, per garantir-ne la transparència i evitar mecanismes especulatius que en distorsionen el funcionament.