Un Reial Decret Llei, publicat al BOE dl'11 de juliol, preveu que les ajudes socials d'urgència que donen els ens locals no es podran embargar a aquells beneficiaris que tinguin deutes amb l'Estat, i tampoc hauran de tributar IRPF






15/07/2015

Es declaren exempts els ajuts públics concedits per les comunitats autònomes o entitats locals per atendre a col·lectius en risc d'exclusió social, situacions d'emergència social, necessitats habitacionals de persones sense recursos o necessitats d'alimentació, escolarització i altres necessitats bàsiques de menors o persones amb discapacitat quan no tinguin mitjans econòmics suficients , fins a un import màxim anual conjunt de 1,5 vegades l'indicador públic de rendes d'efectes múltiples (IPREM), així com les ajudes i assistència a les víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual i, en particular, a víctimes de violència de gènere.

Val a dir que durant les últimes setmanes, alguns ens locals van rebre notificacions de l’Agència Tributària d’embargament de crèdits derivats d’ajuts d’urgència social concedides a persones beneficiàries amb deutes davant d’Hisenda.

Arran d'aquest problema, la Federació de Municipis de Catalunya ja va denunciar aquesta pràctica a través d'un comunicat alertant que era un atac a les polítiques de cohesió i atenció social i que només es feia amb fins recaptatoris. sense tenir en compte d’altres factors de l’ordenament jurídic, i que esdevenia un atac a les polítiques de cohesió social i als programes d’atenció social que els governs locals executen.

El comunicat de l'FMC va ser aprovat pel Comitè Executiu de la nostra entitat, reunit el 8 de juny, i es va adreçar al govern de l'Estat, als grups parlamentaris del Congrés i del Parlament de Catalunya, així com també a la FEMP, demanant que s'adrecés al MHAP amb el mateix objectiu.

Ara, amb aquest Reial decret publicat al BOE del dissabte 11 de juliol, el ministeri ha rectificat i ha exclòs aquests tipus d’ajuts de la seva aplicació.

Per això, és una bona notícia la publicació d'aquest RDL 9/2015, de 10 de juliol, de mesures urgents per reduir la càrrega tributària de l’IRPF i altres mesures de caràcter econòmic, i en vigor des del passat 12 de juliol, i que d’acord amb l’art. 4 d’aquest RDL limita la possibilitat d’embargament a determinades prestacions i ajudes concedides per les Administracions Públiques als col·lectius més vulnerables, mitjançant les regles que contenen l’art. 607 de la Llei 1/2000, de 7 de gener d’Enjudiciament Civil, en relació als embargaments de salari, sou, pensió, retribució o el seu equivalent.